NRK Meny
Normal

Treffes av voldsom orkan: – Foreldrene mine er redde

Kyrill Dementiev og familien er i området der den rekordsterke orkanen kommer til å treffe i Mexico. De har forskanset seg så godt de kan sammen med de andre hotellgjestene.

Familien Dementiev i Mexico

EVAKUERT: Familien er blitt evakuert til det tryggeste bygget hotellet har. F.v. Maya Scheen, Terje Scheen, Silje Dementiev, Kaya Dementiev (7 md.) og Kyrill Dementiev.

Foto: Privat

– Det sies at alt av trær kommer bare til å bli skylt vekk i natt. Det er en veldig fin resort som jeg ikke tror kommer til å se så fin ut i morgen, sier Kyrill Dementiev til NRK.

Sammen med kona, datteren og svigerforeldrene er han på ferie i Puerto Vallarta i Mexio. Det er i området der den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i den delen av verden, kommer til å treffe.

– Vinden er sterk nok til å løfte et fly opp i lufta og holde det der, har Claire Nullis, talskvinne for World Meteorological Organization, sagt til BBC.

Føler seg trygge

Dementiev forteller at de er blitt evakuert til en solid bygning sammen med de andre gjestene på hotellet. Der føler de seg trygge, sier han.

– Vi er ganske høyt oppe, og det er relativt små vinduer her som de har forsøkt å barrikaderer igjen.

– Det er litt skummelt. Vi har en liten unge med oss på syv måneder. Men jeg tror vi er på det tryggeste stedet vi kan være i mange mils omkrets, sier Dementiev.

Familien hjemme i Norge er imidlertid veldig bekymret. Dementiev ble ringt av foreldrene sine i natt lokal tid.

– De hadde lest at det er den verste orkanen skal ramme akkurat der vi er. Jeg bruker mye energi på å roe dem ned på telefon, forteller han.

Frykter for lokalbefolkningen

Orkanen var fredag oppgradert til kategori 5, den kraftigste som er på Saffir-Simpson-skalaen. Vindstyrken var da på over 90 meter per sekund.

Busskø i Puerto Vallarta, Mexico

I Puerto Vallarta sto folk i kø for komme seg vekk med en av de siste bussene som forlot byen før uværet var ventet.

Foto: Cesar Rodriguez / Ap

Ifølge meksikanske myndigheter bor det rundt 400.000 mennesker i områdene som forventes å bli berørt.

Dementiev forteller han er mer redd for lokalbefolkningen enn seg selv.

– Det er de som kommer til å lide mest. Lokalbefolkningen har ikke hus som kommer til å holde ut dette uværet. Vi er blitt kjente med noen av de lokale og har sett hvordan de bor.

Folk i byen har lagt sandsekker ved husene sine og spikret sponplater for vinduene.

Flyplassen er stengt, men tidligere på dagen var det lange køer både der og på bussterminalen. Folk ville reise lenger inn landet for å komme seg unna naturkreftene.

Har satt krisestab

Merethe Nergaard

Norges ambassadør til Mexico, Merethe Nergaard, sier de følger situasjonen tett.

Foto: UD

På den norske ambassaden i Mexico City er det satt krisestab, foreller ambassadør Merethe Nergaard til NRK.

– Etter det vi vet er det mellom sju og ti nordmenn i det området man venter skal bli berørt. Vi ber alle følge rådene de får fra lokale myndigheter, sier hun legger til at det ikke er noen norske reiseselskaper som har turer dit.

Følg orkanen «Patricia» her:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt