NRK Meny
Normal

Sierra Leone avholder sitt tredje presidentvalg

Det vestafrikanske landet Sierra Leone har gjennomført sitt tredje valg siden borgerkrigen. Både en ny president og lokale råd skulle velges. Resultatet er ventet innen ti dager.

Valgkø Sierra Leone

Velgere i kø i hovedstaden Freetown mens en kvinne henter vann i den skitne elva.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

Valget har vært gjennomført ved 9 000 stemmelokaler over hele landet. Oppmøtet har vært stort og valget har blitt avviklet fredelig, melder BBC.

Internasjonale valgobservatører har ikke meldt om juks.

Det er omtrent ti år siden borgerkrigen herjet som verst i et av verdens fattigste land. Fra 1991 til 2002 ble ifølge FN over 120.000 mennesker drept, og omtrent en tredel av befolkningen, rundt to millioner, ble drevet på flukt.

FN trakk seg ut av Sierra Leone i slutten av 2005, og i etterkant har man klart å bevare freden i det vestafrikanske landet.

President Ernest Bai Koroma

President Ernest Bai Koroma vinker til folk og presse utenfor et valglokale.

Foto: Tommy Trenchard / Ap

– Den sittende regjeringen til Ernest Bai Koroma og All People's Congress (APC) har klart å få inn en del utenlandsinvesteringer, spesielt innenfor gruvedriften. Og de har gjort en del for å utbedre landets infrastruktur og klart å bringe gratis helsetjenester, dog kun det helt minimale, til noen utsatte grupper som små barn og gravide kvinner, sier Fafo-forsker Morten Bøås til NTB.

Landet står likevel overfor store utfordringer. To tredeler av innbyggerne lever i absolutt fattigdom, og arbeidsløsheten er stor. Det snakkes om en ungdomsledighet på opp mot 70 prosent, ifølge Bøås.

– Vi vet fra flere større spørreundersøkelser at folk flest ikke er spesielt optimistiske med tanke på fremtiden, sier han.

Tre hovedkandidater

I lørdagens valg var det klart for president- og parlamentsvalg i Sierra Leone. I tillegg til den sittende presidenten stilte åtte andre presidentkandidater.

President Ernest Bai Koroma og to andre, Julius Maada Bio for Sierra Leone People's Party (SLPP) og Charles Francis Margai for People's Movement for Democratic Change (PMCD), var ansett som hovedkandidatene.

Ifølge BBC er økt levestandard og fortsatt stabilitet etter borgerkrigen det som definerer valget denne gangen. Også arbeidsledigheten blant ungdom er et hett tema.

Morten Bøås, forskningssjef FAFO

– Dette valget har gått roligere for seg enn det forrige, sier Morten Bøås.

Foto: NRK

– Ingen av partiene og kandidatene har den store løsningen på denne utfordringen. Presidenten sier at landet er på rett vei, men han trenger mer tid, forklarer Fafo-forsker Bøås.

Korrupsjon er en annen hovedutfordring.

– De fleste anser presidenten som rimelig clean, men det er rettet alvorlige anklager mot andre regjeringsmedlemmer, inkludert visepresidenten Sam Sumana.

Mindre vold

Tidligere har det vært vold og sosial uro knyttet til valgperiodene i landet. Denne gangen ser det ut til at valget gikk roligere for seg.

– Det har vært noe uro fram mot valget, spesielt i Kono, som ikke bare er et av de distriktene hvor det produseres mest diamanter, men som også er et viktig distrikt å vinne i valget. Men det er stort sett mindre uro og valgvold nå enn i 2007, sier Bøås.

Han mener at hovedårsaken er at det ser ut til at mange av SLPPs tilhengere har gitt opp.

– De tror ikke at de kommer til å vinne, og derfor er det mindre mobilisering, mener Bøås.

Valgliste

En velger viser fram en stemmeseddel.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt