Hopp til innhold

«Kristi brud» tiltales for mishandling

Åsa Waldau og to andre pastorer i Knutby Filadelfiamenighet tiltales onsdag for flere tilfeller av mishandling og seksuell utnyttelse av en person i et tillitsforhold.

Åsa Waldau hos Skavlan.

Åsa Waldau, kjent som «Kristi brud», var gjest på Skavlan i 2014.

Foto: Monkberry

Alle de tre tilhørte den tidligere pinsemenigheten, som ble nedlagt i fjor. Sakene de tre er tiltalt for stammer fra 2017, og er ikke knyttet til drapssaken fra 2004 som ga menigheten mye oppmerksomhet.

Åsa Waldau, kjent som «Kristi brud», tiltales for flere tilfeller av mishandling, men ikke seksuell utnytting. Det opplyser påtaleansvarlig Liselott Herschend til Expressen.

– Hun er mistenkt for mishandling. Mange tilfeller, sier Herschend til Expressen.

Kjent i 2004

Knutby Filadelfiamenighet, som holder til utenfor Uppsala, ble kjent i 2004 da 23 år gamle Alexandra Fossmo ble funnet drept i sitt hjem i Knutby.

Kort før var Daniel Linde (23) blitt funnet skutt og alvorlig såret i nabohuset.

Alexandra Fossmo var gift med pastor Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet, der alle involverte i saken var medlemmer.

ARKIV Helge Fossmo

Pastor Helge Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel.

Foto: Passregisteret / SCANPIX

En tidligere barnepike hos familien Fossmo, Sara Svensson, ble dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha utført drapene. Hun ble satt fri i 2011, nesten åtte år etter at drapene hadde funnet sted..

Den norskættede Helge Fossmo ble dømt livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk.

Han sitter fortsatt fengslet, men for halvannet år siden ble det kjent at han kommer til å bli tilbudt en praksisplass innen Den svenske kirken dersom han blir sluppet fri.

Åtte personer mishandlet

Til sammen er det åtte personer som ifølge påtalemyndigheten har blitt mishandlet.

– Mistankene dreier seg om seksualforbrytelser og voldsforbrytelser som har foregått over lengre tid. Det dreier seg som fornærmede som har fått store psykiske problemer, sier bistandsadvokat Elisabeth Massi Fritz til SVT.

Aktor Tomas Eriksson mener det i en krets i menigheten kan ha vært et hierarki.

– Hierarkiet skal ha blitt opprettholdt ved å utøve mishandling og andre gjerninger, som nå etterforskes. Nærmest sektlignende forhold kan ha funnet sted, skrev han til tingretten i Uppsala i fjor.

– Heldig at det er jeg som slår

I fjor laget SVTs redaksjon «Uppdrag gransking» et program der de intervjuet en rekke tidligere medlemmer av menigheten.

Et av de tidligere medlemmet fortalte at Waldau en gang tok tak i hodet hennes og dunket det mot noe skarpt eller stumpt.

En annen fortalte at Åsa Waldau fortalte at det var heldig at det var hun som slo, og ikke Jesus.

– Hun sa at hvis det hadde vært Jesus, ville han hatt et sverd, sa det tidligere medlemmet i programmet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.