Hopp til innhold

Tre svenske IS-kvinner utvist fra Syria: De norske kan være de neste

Myndighetene nordøst i Syria sier at de norske IS-kvinnene kan være de neste som utvises. De advarer om økt vold og ekstreme holdninger i leirene Roj og Al Hol.

Terrorsiktede kvinner i Syria

Fire norske statsborgere er internert nordøst i Syria. Alle er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon. Aisha Shazadi Kausar, nederst til høyre, har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme til Norge.

Foto: NRK/Privat

– Når det er aktuelt og vi er klare med sakene rundt de norske kvinnene, så tar vi kontakt med Norge, sier Shiyar Ali, representant i Skandinavia for selvstyremyndighetene nordøst i Syria, til NRK.

– Når vil dere ta kontakt?

– Jeg håper så snart som mulig, svarer Ali.

Norge hentet hjem fem foreldreløse barn i 2019, og én kvinne og hennes to barn i 2020. Fortsatt sitter fire norske statsborgere og fire norske barn internert i leirene Roj og Al Hol nordøst i Syria. Alle kvinnene er terrorsiktet av PST.

En gruppe IS-kvinner står i kø på markedet i Al Hol

Kvinnene vi traff på markedet i Al-Hol er fra det såkalte «annekset», delen der utenlandske kvinner og deres barn bor. Ingen vet hvor lenge de skal være her.

Da NRK besøkte leirene nylig, advarte lokale myndigheter om økt vold og radikalisering i spesielt Al Hol-leiren. Der fester IS grepet, og de kurdiske SDF-styrkene som stod i front i krigen mot terrorgruppen for tre år siden, vil ikke lenger dra inn i selve leiren.

– Dette har vi advart mot lenge. Nå har det skjedd. IS fester grepet mer og mer og kontrollerer hoveddelen av leiren. Hver eneste dag dreper de folk. Gruppen straffer og henretter dem som ikke følger deres ideologi, sier Abdulkarim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske myndighetene i Nordøst-Syria.

– En pågående prosess

I går landet tre IS-kvinner og deres barn på svensk jord. Ifølge SVT er dette den første av flere puljer med svenske IS-kvinner som skal returneres. Ifølge kanalen skal alle de titalls svenske kvinnene som fortsatt er internert i området, sendes tilbake til Sverige.

Shiyar Ali, representant i Skandinavia for selvstyremyndighetene nordøst i Syria.

Shiyar Ali er representant i Skandinavia for selvstyremyndighetene nordøst i Syria.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Shiyar Ali forteller at myndighetene er i en prosess der de ser på hvilke norske kvinner de vil utvise.

– Det er en pågående prosess. Når vi er klar med de norske kvinnene så vil vi naturligvis utvise dem på livstid, hvis vi ikke kan stille dem for retten, sier han.

Mer enn 60.000 mennesker lever i Al Hol-leiren. De aller fleste er IS-enker og kvinner med IS-menn i fengsel, og deres barn. Av de rundt 10.000 IS-krigerne som sitter i fengsler i Nordøst-Syria, er de fleste irakere og syrere. Cirka 2000 er fra andre land.

– Vi har 3500 utenlandske kvinner og 7500 barn i de to leirene Al Hol og Roj, forteller Abdulkarim Omar.

– Det er svært beklagelig at så få land henter sine egne statsborgere, spesielt kvinner og barn. Vi har tusener av dem her og det internasjonale samfunnet tar ikke ansvar, sier han.

Al Hol leiren. En liten jente sitter ved gjerdet

Et lite barn sitter bak gjerdet i Al Hol-leiren. Mer en 60.000 mennesker lever her på ubestemt tid, et stort antall er barn.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Norsk IS-kvinne håper på utvisning

I sommer besluttet kurdiske selvstyremyndigheter å utvise utenlandske statsborgere som de selv ikke kunne straffeforfølge.

Da avviste kilder i selvstyremyndighetene overfor NRK at norske kvinner skulle utvises.

Men nå sier Shiyar Ali at det også foregår en prosess rundt de norske kvinnene.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB

Advokat John Christian Elden er forsvarer for terrorsiktede Aisha Shazadi Kausar. Hun har bedt norske myndigheter om å hjelpe henne tilbake til Norge.

I sommer skal hun ha fått varsel om at hun ville bli utvist.

– Hun håper utvisningen snart er på plass, slik vi fikk varsel om før sommeren, men vi mangler fortsatt en dato, sier Elden til NRK.

Kausar sitter i leiren Roj sammen med sin sønn. Hun er en av to norske kvinner som har bedt UD om hjelp til å komme tilbake. Da NRK møtte henne i slutten av august ville hun la seg avbilde, men sa nei til å stille opp i et intervju.

En av de norske kvinnene i Roj leiren med sønnen sin.

Aisha Shazadi Kausar på vei til lekeplassen i Roj-leiren med sønnen sin i august i år. Tre norske statsborgere med barn bor her.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Menneskene ingen vil ha

Roj er en langt mindre og mer oversiktlig leir enn Al Hol. Den er delt i to, der den ene delen er for personer som er mer radikale.

Dette er menneskene ingen vil ha. Heller ikke Syria eller Irak ønsker sine IS-folk tilbake i samfunnet.

En kvinne i Roj trodde NRKs team kom fra en hjelpeorganisasjon og tryglet oss om hjelp. Sønnen hennes på ti år ble hardt skadet i Baghouz under kampene mot IS, hevdet hun.

– En stein traff øyet hans. Nå trenger han en operasjon for å beholde synet, fortalte kvinnen.

IS-kvinne handler på markedet i Al Hol

Flere klaget over dårlig helsetilbud i Al Hol-leiren da NRK snakket med kvinner på markedsplassen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Selv om det var over 40 grader brukte hun svarte hansker. Kun de oppspilte grønne øynene var synlige bak nikaben. Ifølge kvinnen kan bare sykehusene i Damaskus utføre øyeoperasjonen sønnen hennes trenger. Dit får hun ikke reise. Kvinnen sa hun var fra Irak, men at hun ikke er velkommen i hjemlandet.

– Vi får ikke den medisinske hjelpen vi trenger her, sa hun gråtkvalt, mens hun holdt ett av sine syv barn i hånden.

Flere NRK snakket med i leirene var frustrerte over at de ikke har noen horisont, og spurte om vi visste når de ville få komme hjem til landene de en gang forlot.

Avhengig av samarbeid

Ettersom de kurdiske myndighetene nordøst i Syria ikke er en anerkjent stat, vil de få problemer med å utvise de norske IS-kvinnene uten et samarbeid med Norge.

– Hva skjer hvis norske myndigheter ikke vil samarbeide?

– Det blir mer komplisert. Enten tar Norge imot disse terroristene, som utgjør en sikkerhetsrisiko og er farlige, eller så hjelper de oss å ta hånd om dem her, sier Shiyar Ali.

Roj leiren i Nord Øst Syria

Roj-leiren er mye mindre enn Al Hol. Her lever 2500 personer og av dem er halvparten barn, ifølge Unicef.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Utenriksdepartementet vil ikke svare på hva Norge vil gjøre dersom norske statsborgere blir utvist av selvstyremyndighetene i Nordøst-Syria. UD skriver i en e-post til NRK at de «følger situasjonen for norske fremmedkrigere og deres barn, og er bekymret for barna som befinner seg i leire i Syria».

«Disse barna lever under vanskelige forhold og er satt i en alvorlig situasjon av sine foreldre», understreker statssekretær Audun Halvorsen.

Videre skriver han at «alle norske borgere har rett til å reise inn i Norge. Norge har ikke en forpliktelse etter folkeretten til å aktivt repatriere fremmedkrigere eller deres barn.»

– Menneskelig katastrofe

Unicef har oppfordret FNs medlemsland til å redde barn av IS-krigere fra et brutalt oppvekstmiljø. USA frykter en ny generasjon IS-sympatisører.

– Dere må hente dem hjem, eventuelt straffe dem. De må rehabiliteres og reintegreres igjen. Dagens situasjon kan ikke fortsette som nå, sa den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken nylig.

Abdulkarim Omar

Abdulkarim Omar ber landene som har statsborgere i leirene i Nordøst-Syria om å hente dem hjem.

Foto: Gunnar Brathammer / NRK

Talsmann for de kurdiske myndighetene i Nordøst-Syria, Abdulkarim Omar, ber den norske regjeringen og andre europeiske land om å ta ansvar for sine statsborgere.

– Løsningen er klar. For å unngå en ny og mer brutal generasjon av IS, må de respektive landene hente barna hjem, avradikalisere dem og rehabilitere dem. Bare slik vil miljøet bli brutt opp, sier han.

– Om ikke noe skjer vil vi se en menneskelig katastrofe, advarer Omar.

– Da vil Al Hol bli en trussel mot hele det internasjonale samfunnet. Da vil vi alle betale prisen.

SISTE NYTT

Siste nytt