Hopp til innhold

Tre store og flere små

Selv om mye har forandret seg i finsk politikk i løpet av det siste århundret, er det fortsatt de gamle partiene som dominerer .

Den finske Riksdagen
Foto: JUSSI NUKARI / AP

Det fins i dag åtte partier i den finske Riksdagen. Tre av disse er i en klasse for seg når det gjelder oppslutning fra velgerne, Sosialdemokratene, Centern og Samlingspartiet, det finske Høyre.

Dette er gamle partier, nesten som i Norge. Finland fikk allmenn stemmerett i 1906. Partifloraen har endret karakter i pakt med samfunnsutviklingen, men mye av det "gamle" har likevel bestått.

Framtredende sosialdemokrater

Det socialdemokratiske partiet er Finlands eldste, etablert i 1899. Den gangen het partiet Finlands arbetarparti.

Allerede i 1903 skiftet partiet navn til Finlands socialdemokratiske parti. Da fikk partiet også sitt første prinsipprogram.

Sosialdemokratene var det første partiet i Finland med en moderne partiorganisasjon, og partiet ble tidlig et stort parti i Riksdagen. Partiet har hatt en framtredende plass i finsk politikk i alle årene partiet har eksistert.

I 1937 kom partiet med i regjering sammen med Agrarforbundet, det som i dag heter Centern. Sosialdemokratene har i tiden etter 1945 vært det ledende regjeringsparti sammen med Centern.

 

Urho Kekkonen
Foto: SCANPIX

Mektig sentrumsparti

Centern/Senterpartiet ble dannet i 1906 av to ulike agrarforbund, som i 1908 gikk sammen til Agrarförbundet. Det var den gangen et parti for småbrukere, med plass i Riksdagen fra 1907. I 1965 skiftet partiet navn til Centerpartiet og i 1988 til Centern.

Sammen med Sosialdemokratene, og etter 1945 også Folkdemokratene, har Centern hatt plass i svært mange av Finlands regjeringer. Ved de to siste valgene har partiet vært det største i Riksdagen.

President Urho Kekkonen kom fra Centern. Partiet er fotsatt spesielt sterkt utenom de store byene, selv om partiet har klart seg bedre i byene enn søsterpartiene i Norge og Sverige.

Tilbake i regjering

Samlingspartiet, det finske Høyre, ble etablert i 1918 av det som tidligere hadde vært Finska partiet. Samlingspartiet er et klart borgerlig parti. Av de finske presidentene har P. E. Svinhufvud og J. K. Paasikivi sine røtter i Samlingspartiet.

Partiet blir nå regjeringsparti igjen. Samlingspartiet var i regjering fra 1987 til 2003, før det var partiet i opposisjon i 21 år.

Det svenske folkeparti er også et gammelt parti, etablert i 1906. Partiet representerer først og fremst den svenskspråklige minoriteten i Finland.

Partiet har 9 plasser i Riksdagen, det samme som i forrige periode. Partiet har vært med sammenhengende i ulike typer samlingsregjeringer i nesten 30 år.

De Grønne er et ungt parti, etablert i 1988. Før det var dette mer en bevegelse enn et politisk parti. Også De Grønne har vært i regjering, under Paavo Lipponen. Nå kommer partiet med i Vanhanens firepartiregjering. De Grønne er et typisk miljøparti.

Flere små

Vänsterförbundet er et rødgrønt parti, etablert i 1991. Partiet har sine røtter i Finlands kommunistiske parti (FKP) etablert i 1918, og i Demokratiska förbundet för Finlands folk (DFF), som ble etablert i 1944. I tiden etter 1918 var FKP forbudt.

Etter annen verdenskrig ble det åpnet for partiet igjen, og det samarbeidet da med DFF, men i dag er begge partiene borte og erstattet av Vänsterförbundet. Partiet var med i Paavo Lipponens regjering fra 1995 til 2003.

Kristdemokraterna het tidligere Kristliga Førbundet og ble etablert i 1970. Partiet skiftet navn til Kristdemokraterna i 2001.

Sannfinländerna ble etablert i 1995 og etterfulgte da Finlands landsbygds parti, etablert i 1959. Det ble dannet på bakgrunn av en strid i Agrarförbundet, og klarte seg godt under Veikko Vennamo. På 1990-tallet ble partiet oppløst etter store økonomiske problemer, og Sannfinläderna overtok.

SISTE NYTT

Siste nytt