Hopp til innhold

Löfven: – Gjerningspersonene skal stilles til ansvar

Sveriges statsminister reagerer sterkt på brannangrepet mot en synagoge i Göteborg sentrum lørdag kveld. Flere personer ble observert mens de kastet brennende gjenstander mot synagogen.

ATTACK SYNAGOGA GÖTEBORG

TRE ARRESTERT: Flere er arrestert etter at det ble kastet noe som antas å ha vært molotovcocktails mot den jødiske synagogen i Göteborg lørdag kveld.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre personer er pågrepet etter at brannbomber ble kastet mot en synagoge i Göteborg lørdag kveld.

– De er anholdt for forsøk på mordbrann, sa Peter Nordengard, pressetalsmann for Vest politidistrikt, til Expressen.

Statsminister Stefan Löfven reagerer sterkt på angrepet.

– Det er ikke rom for antisemittisme i vårt svenske samfunn. Gjerningspersonene skal stilles til ansvar, sier han til nyhetsbyrået TT.

Flere svenske politikere har reagert på hendelsen. I tillegg til brannangrepet i Göteborg, skal det på fredag ha blitt ropt drapstrusler mot jøder under en demonstrasjon i Malmö. Demonstrasjonen ble holdt i kjølvannet av USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Centerpartiets partileder Annie Lööf kaller hatet og truslene mot jøder i Sverige helt uakseptabelt, skriver SVT.

Laster Twitter-innhold

Også venstrepartiets leder, Jonas Sjöstedt, har tvitret. Der skriver han at ekstremisme må bekjempes.

– Når jøder terroriseres i Sverige, er det på tide for oss alle å si ifra og fylle gater og synagoger i solidaritet. Den voldsomme ekstremismen må bekjempes med fast hånd av fellesskapet, skriver han.

I en uttalelse til SVT sier liberalernes rettspolitiske talsperson, Roger Haddad, at han krever at politiet og sikkerhetspolitiet umiddelbart tar skritt for å se på sikkerheten til de jødiske institusjonene.

Kobler angrepet til utviklingen i Israel

Politisjef Erik Nord sier angrepet er en svært alvorlig forbrytelse mot en religiøs gruppe.

– Det som skjer i verden får gjennomslag også i lokalsamfunnet. Vi kan nok anta at dette kan kobles til utviklingen i Israel den siste tiden, sier han til GP.

Laster Twitter-innhold

Trump og Jerusalem

Hendelsen førte til at sikkerheten ble skjerpet også ved andre synagoger, blant annet i Malmö.

Forstander i synagogen hvor angrepet skjedde, Allan Stutzinsky, knytter også brannbombene ved synagogen i Göteborg til utviklingen i Midtøsten.

– Hendelsene de siste dagene med Trump og Israel og urolighetene mellom Israel og Palestina – sånne ting fører alltid til flere trusler, sier han til GT.

Økt sikkerhet

Politiet ble ved synagogen gjennom natten.

– Vi forsøker å få oversikt over situasjonen. Det er foreløpig litt uklart hva som har skjedd, sa politiets pressekontakt Peter Nordengard til GT lørdag kveld.

Politiet ble varslet om hendelsen litt etter klokken 22 lørdag.

– Vi vet ikke så mye mer enn at det er snakk om flere molotovcocktails som er blitt kastet. Det er snakk om flasker og bensin, sier en politibetjent på stedet til Göteborgs-Posten.

– Brant kraftig

Redningstjenesten sier de har slukket en mindre brann på parkeringsplassen ved synagogen.

– Det brant kraftig på gårdsplassen, men så kom det en regnskur, og brannen ble raskt dempet, forklarer forstander Allan Stutzinsky.

Han sier et titall maskerte ungdommer kastet gjenstander inn i bakgården. Det begynte aldri å brenne i selve synagogen eller i menighetshuset ved siden av, der rundt 20 ungdommer deltok på et arrangement.

– Kastet brennende gjenstander

Moren til en jente som er i synagogen sier en gruppe maskerte menn kastet brennende gjenstander inn i synagogen.

– Det er alltid vakter på festene, og de ba ungdommene løpe ned i kjelleren. Der sitter de nå. Datteren min sier det lukter bensin. Det er fryktelig ubehagelig.

Man har jo vært redd for at noe sånt kan skje her, sier moren til GT.

Ifølge de første opplysningene skulle en bil ha tatt fyr utenfor synagogen, men redningstjenesten fant ingen brennende bil på stedet, opplyser redningsleder Mikael Lindgren til nyhetsbyrået TT.

Göteborg

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.