NRK Meny
Normal

Tre kurdiske kvinner likvidert i Paris

Tre kurdiske kvinner ble funnet drept i Paris natt til torsdag. – Uten tvil en henrettelse, sier den franske innenriksministeren.

Tre kurdiske kvinner ble funnet drept i Paris natt til torsdag. De drepte ble funnet i nærheten av Det kurdiske institutt i hovedstaden, ifølge politiet. Hundrevis av kurdere markerer torsdag sin avsky utenfor instituttet.

Se video: Store demonstrasjoner etter kurder-drap i Paris. Innenriksminister Manuel Valls ble møtt med buing.

De drepte ble funnet i nærheten av Det kurdiske institutt i hovedstaden, ifølge politiet. En av de drepte skal være en 32 år gammel kvinne som jobbet ved senteret, skriver Le Monde.

Leon Edart som er direktør ved senteret, sier til avisen at de to andre drepte er militante kurdere.

(Saken fortsetter under bildet)

Kurdiske kvinner drept i Paris

Demonstranter utenfor instituttet bar bilder av de tre drepte.

Foto: EBU

En av kvinnene skal ha vært med på å stifte den militante separatistbevegelsen PKK. To av kvinnen var skutt i nakken, den tredje i magen og i brystet.

– De må ha åpnet døren for gjerningsmannen

Edart forteller at de tre kvinnen var alene i instituttets lokaler onsdag formiddag. På ettermiddagen forsøkte en av kvinnenes kjæreste å få tak i dem, men de svarte ikke telefonen, skriver Le Figaro. Han dro derfor til stedet, men kom ikke inn i lokalene i første etasje uten nøkler.

Først klokka to om natten ble de tre funnet drept, sier en kilde i politiet.

– Det så ut som en henrettelse hadde funnet sted, men nærmere etterforskning vil trolig si oss mer om hva som har skjedd, sier kilden i politiet til Le Monde.

Alle tre var aktivister

Fransk politi

Fransk politi på vei ut av kontorene der det kurdiske instituttet holder til.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Det er ingen skilt på døra som forteller at senteret holder til der det gjør og politiets etterforskere mener de tre kvinnene må ha åpnet for den som drepte dem, ifølge Le Figaro. Selv måtte politiet bryte opp døra for å komme seg inn.

Den drepte 32-åringen er Fidan Dogan, som jobber ved instituttet. Hun er også den franske representanten i den kurdiske nasjonalkongressen som har hovedsete i Brussel. De to andre, Sakine Cansiz og Leyla Soylemez, er også kurdiske aktivister.

Det bor rundt 150.000 kurdere i Frankrike, de fleste av dem er fra Tyrkia, skriver Le Parisien.

(Saken fortsetter under bildet)

Paris, tre kurdiske kvinner drept

Mange kurdere har samlet seg foran instituttet der de tre kvinnen ble funnet drept.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

– En henrettelse

Innenriksminister Manuel Valls kom til det kurdiske instituttet torsdag morgen. Han sa til fransk TV at drapene uten tvil er en henrettelse.

– Dette er alvorlig og fullstendig uakseptabelt, sa ministeren.

På gaten utenfor lokalene er flere hundre kurdere samlet og det blir ropt slagord som «Vi er alle PKK».

Tyrkiske myndigheter har nylig startet samtaler med den kurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan i et forsøk på å få PKK til å legge ned våpnene.

Tyrkiske medier rapporterte onsdag at Öcalan skal ha gått med på et veikart som skulle bidra til å få slutt på konflikten med tyrkiske myndigheter som har krevd flere titusener av liv.

– Mørke krefter står bak

– Det kan være flere som har interesse av å stanse denne prosessen, sier Hüseyin Çelik, talsmanns for regjeringspartiet i Tyrkia. Han mener dette ser ut til å være en intern feide og at man har sett lignende hendelser tidligere.

PKKs Europarepresentant Zübeyir Aydar mener også at drapene kan ses som et angrep på den pågående prosessen.

– Angrepet er et angrep på samtalene mellom Öcalan og de tyrkiske myndighetene. Det er utført av mørke krefter mot den nye prosessen, sier Aydar. Han hevder det er tyrkiske myndigheter som står bak.

PKK har siden 1984 kjempet for selvstyre i kurdiske områder, og har av Tyrkia og store deler av det internasjonale samfunnet blitt stemplet som en terroristgruppe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt