Hopp til innhold

Tre grunner til at ANC går en krevende tid i møte

JOHANNESBURG (NRK): Afrikas eldste frigjøringsbevegelse har valgt ny leder, men spørsmålet er om det er nok til å løfte partiet etter alle korrupsjonsskandalene.

SAFRICA-POLITICS-ANC

Den erfarne politikeren og forretningsmannen måtte finne frem lommetørkle da han ble utnevnt som ny leder i ANC.

Foto: MUJAHID SAFODIEN / AFP

65-åringen måtte tørke noen tårer i øyekroken. Det var bare så vidt han dro seieren i havn. NRK var få meter fra scenen da Cyril Ramaphosa ble erklært som ny leder i African National Congress (ANC) mandag ettermiddag. Det var tydelig at han var rørt, og lettet.

I samme øyeblikk steg kursen på sørafrikanske rand til et rekordhøyt nivå. Markedet, og forretningsfolk i Sør-Afrika har tro på at visepresidenten er rett mann til å få ANC ut av den korrupte hengemyren partiet er i.

SAFRICA-POLITICS-ANC

President Jacob Zuma på scenen under ANC-konferansen da partiet valgte ny leder.

Foto: GULSHAN KHAN / AFP

President Jacob Zuma derimot tok imot budskapet med et steinansikt. Han støttet sin ekskone Nkosazana Dlamini-Zuma i kampen om ledervervet, og nå har han grunn til å frykte for sin egen fremtid. Idet han går av som president venter en rekke korrupsjonsanklager, og Ramaphosa kommer nok ikke til å beskytte ham, slik man regner med at ekskona ville gjort.

Likevel er det flere grunner til ikke å ha for høye forventninger til at den nye lederen skal klare å bekjempe korrupsjonen i ANC. Her er tre av dem.

1. Splittet parti

Da Ramaphosa ble erklært som vinner, jublet bare halve salen. Resten av kandidatene satt stille på stolene med skuffede, senkede blikk.

Så mange som 4776 kandidater fra lokallag over hele Sør-Afrika hadde avgitt stemme. Opptellingen viste at det bare var 179 stemmer som skilte Ramaphosa fra motkandidaten Dlamini-Zuma. En av provinsene skal ha skiftet mening i siste liten. Det endret utfallet i Ramaphosas favør.

Det jevne resultatet viser at den nyvalgte lederen har en stor utfordring når han nå skal forsøke å forene det dypt splittede partiet.

Hvis ANC skal klare å bevare posisjonen som Sør-Afrikas ledende parti, må partiet samle, og styrke seg før valget i 2019. Et splittet parti gjør det vanskeligere å få gjennomført omfattende tiltak mot korrupsjonen i ANC.

2. «Sjokkvalg» av ny partiledelse

Bare sekunder etter seiersrusen, snudde stemningen i salen, og på børsen. Resten av partiledelsen stod også på valg, og resultatene her kom som en stor overraskelse på de fleste.

Tre av seks posisjoner i ledergruppen som kalles for «de topp seks», gikk til tilhengere av Dlamini-Zuma, til personer som er nært knyttet til korrupsjonsskandalene.

Valget av Ace Magashule som generalsekretær, betegnes som et «sjokk-valg» av avisen Business Day. Han skal ha vunnet med knapp margin etter to omtellinger. Tirsdag kom Ramaphosas tilhengere med krav om ny omtelling. Det kan hende at striden ender i rettssalen.

Der har den omstridte, nyvalgte generalsekretæren vært før. To ganger har Magashule blitt dømt for uregelmessigheter i forbindelse med lokalvalg i ANC.

Ralph Mathekga er politisk analytiker i Sør-Afrika

Den politiske analytikeren Ralph Mathekga mener Ramaphosa går en krevende tid i møte på grunn av den nye partiledelsen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Valget av partiledelse er en katastrofe for Ramaphosa og ANC, sier den politiske analytikeren Ralph Mathekga til NRK. Han mener at Cyril Ramaphosa kan bli paralysert i kampen mot korrupsjon, fordi han har personer i ledergruppa som er tett knyttet til korrupsjonsskandaler, og den omstridte Gupta-familien.

Den styrtrike indiske familien skal urettmessig ha skaffet seg statlige kontrakter for milliarder av kroner gjennom vennskapet til presidenten, og vært med på å bestemme hvem som sitter i regjeringen. Gupta-familien og Jacob Zuma benekter at de har gjort noe galt.

3. Korrupsjonen kan ha kommet for langt

Cyril Ramaphosa kan være kaptein på et synkende skip. Det kommer tydelig fram i høstens bestselger, og mest omtalte bok i Sør-Afrika.

Korrupsjon i ANC handler ikke bare om at kofferter fulle av penger skal ha skiftet hender, men også om at venner av Jacob Zuma plasseres i ledende posisjoner i statlige selskaper. Dette kalles for «state capture», et begrep som beskriver hvordan staten i Sør-Afrika blir «tatt til fange» av Jacob Zuma og hans allierte.

SAFRICA-POLITICS-CONFERENCE

Gravejournalisten Jacques Pauw skal ha blitt anmeldt av politiets sikkerhetstjeneste etter utgivelsen, og kalt inn til politiet.

Foto: GULSHAN KHAN / AFP

Gravejournalisten Jacques Pauw beskriver i boka «The presidents keepers» hvordan personer med nær tilknytning til Zuma har tatt over både etterretningstjenesten og skatteetaten (SARS). Han hevder skattebetalerne ikke lenger kan stole på at alle blir behandlet likt, eller at skattesnytere blir etterforsket. Zuma selv anklages i boka for å ikke ha betalt skatt i de første fem årene av sin presidentperiode.

Avsløringene viser hvilke enorme utfordringer den nye ANC-lederen står overfor, men Cyril Ramaphosa er ikke ukjent med tøffe oppgaver. På begynnelsen av 90-tallet stod han ved Nelson Mandelas side under forhandlingene med apartheidstyret, som resulterte i en ny grunnlov og en fredelig maktovertakelse.

Spørsmålet er om han virkelig står for den nye kursen som Sør-Afrika trenger. Han har vært Zumas visepresident i tre år.

Og denne gangen er ikke motstanden å finne i et rasistisk, hvitt regime, men blant gamle kamerater i eget parti.

SISTE NYTT

Siste nytt