Hopp til innhold

CIA: Tre ganger så mange IS-krigere

Den islamske staten (IS) i Syria og Irak har langt flere krigere på bakken enn tidligere antatt, ifølge CIA.

IS-krigere masjerer i Syria

IS har lenge marsjert i Syria, nå mener CIA at det kan være tre ganger som mange IS-krigere som først antatt.

Foto: Uncredited / Ap

Basert på en ny gjennomgang av etterretningsrapporter fra mange kilder fra mai til august mener CIA at IS rår over mellom 20.000 og 31.500 krigere i Irak og Syria, heter det i en pressemelding fra CIAs talsmann Ryan Trapani.

Tidligere anslag gikk ut på at IS hadde rundt 10.000 krigere på bakken i de to landene.

Obama-plan

IS har de siste måneden tatt kontroll over store deler av Nord-Irak og Syria, og deres brutale voldsbruk har skapt avsky i store deler av verden. Denne uken lanserte USAs president Barack Obama tiltak mot de ekstremistiske islamistene.

Obamas tale

VIDEO: I går lanserte Barack Obama sine tiltak mot IS.

Ifølge USAs utenriksminister John Kerry, som for øyeblikket er på en rundreise i Midtøsten, så har ti land stilt seg bak og støtter USAs plan om luftangrep mot IS-stillinger og støtte til de kurdiske-styrkene i Irak og USA-vennlige opprørsgrupper i Syria. Samt tettere etterettningsarbeid og mer humanitær hjelp.

Egypt, Irak, Jordan, Libanon og seks Golfstater, deriblant Saudi-Arabia, sier ja til å delta i den amerikanskledede militærkoalisjonen som skal gjennomføre luftangrep mot IS-mål i Syria og Irak, mens Tyrkia er mer skeptisk.

Eksperter og analytikere tror Obamas plan kan bidra til å begrense IS' videre fremmarsj, men tror ikke han vil nå sitt uttalte mål om å nedkjempe organisasjonen.

Støtte

– For å knuse IS trengs det helt andre virkemidler. Det ville innebære amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak, noe som ikke er på dagsorden, sier sikkerhetsanalytiker Erik Brattberg i tankesmia Atlantic Council i Washington.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, som leder mediegruppen ved Forsvarets høgskole, mener Obama gjør rett i en forsiktig tilnærming.

– Barack Obama skynder seg langsomt, og det er en klok strategi. På denne måten unngår han å støte sunniaraberne fra seg og hindrer at den sekteriske konflikten mellom sunnier og sjiaer i Irak trappes opp, sier Gundersen.