NRK Meny
Normal

Tre ganger så farlig å vokse opp i Washington DC som i Stockholm

Barnedødeligheten i USAs hovedstad er den høyeste blant verdens rike land. «Survival of the richest», kaller Redd Barna i USA det.

Førstedamen planter grønnsaker utenfor det hvite hus i Washington

Mange barn i den amerikanske hovedstaden har dårlig kosthold. Michelle Obama har engasjert seg og har blant annet plantet grønnsaker i kjøkkenhagen ved Det hvite hus.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Ifølge en ny rapport fra Redd Barna er Washington DC den farligste hovedstaden i den rike delen av verden man kan vokse opp i. Tryggest er det i Praha, Stockholm, Oslo, Tokyo og Lisboa. 6,6 av 1000 barn som vokser opp i Washington DC dør, mens dødstallet i den tsjekkiske hovedstaden Praha er 1,6.

– Den amerikanske hovedstaden er tre ganger farligere enn Tokyo og Stockholm, skriver Redd Barna.

Undersøkelsen viser at forskjellene mellom fattig og rik er svært stor i Washington. Barn i fattige bydeler har ti ganger så stor risiko for å dø, som barn i de bedrestilte delene av byen.

– Fastfood er billig og dårlig mat

– Mødrenes helse er ikke god. Mange er overvektige og har diabetes. Dermed får de ofte for tidlig fødte barn, sier Carolyn Miles i Redd Barna USA.

Hun sier at mange av disse barna blir født av enslige mødre som ikke vet om helserisikoen og som ikke får god nok svangerskapsomsorg.

Og forskjellene mellom fattige og rike er stor også i andre amerikanske byer.

– For en fattig, svart mor i San Francisco er det seks ganger så høy risiko for å miste barnet i løpet av dets første leveår, som det en hvit mor har, heter det i rapporten.

Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna

Tove Wang sier mors dårlige kosthold kan være en av grunnene til barnedødelighet.

Foto: Mai Simonsen, Redd Barna

Generalsekretær i Redd Barna Norge sier funnene fra USA kanskje er det mest overraskende i denne rapporten.

– Her ser vi enorme forskjeller på fattig og rik og nok en gang ser vi at tilgangen på gratis helsetjenester er grunnleggende for at alle skal ha en bedre sjanse. Det er en kjent problemstilling i USA at fastfood er billig og at denne maten gir dårlig ernæring, sier Tove R. Wang til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt