Tre fredsprisfavoritter

Avgjørelsen om hvem som blir tildelt årets fredspris ble tatt sent. Snart får vi svaret.

Nobels fredspris
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Muhammad Yunus og hans Grameen Bank ble populære fredsprisvinnere i fjor.

Igjen hadde Nobelkomiteen valgt å legge til grunn et utvidet fredsbegrep og flytte seg bort fra den mer tradisjonelle formen for fredsarbeid eller kamp for menneskerettigheter, to områder som ofte har vært grunnlag for Nobelkomiteens avgjørelse.

Tre kandidater kan ha skilt seg ut.

Fredsprisen direkte

Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari er kandidat til Nobels Fredspris.

Den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari har vært en sterk kandidat flere ganger for arbeidet som fredsmekler både i Indonesia og på Balkan. Han kommer inn under begrepet tradisjonell fredsvirksomhet, men ville vært en enda sterkere kandidat dersom det hadde vært et fullbyrdet resultat for Kosovo.

 

EU

EU

EU er kandidat til Nobels Fredspris.

EU er også foreslått en rekke ganger, og vært i tetskiktet. EU har lykkes med å være en fredsbevarende union gjennom over femti år. Det kunne i seg selv kvalifisere til fredsprisen, men med en splittet norsk holdning til EU og nei-folk i Nobelkomiteen kan det være et underliggende minus når sjansene vurderes.

 

Al Gore og Sheila Watt-Cloutier

Al Gore og Sheila Watt-Cloutier

Al Gore og Sheila Watt-Cloutier er kandidat til Nobels Fredspris.

Mange har i år tippet på Al Gore, tidligere visepresident i USA og svært aktiv internasjonalt, med foredrag, TV, film, konserter og bøker i kampen mot den globale oppvarmingen. Han er foreslått sammen med inuitten Sheila Watt-Cloutier, vinner av den norske Sofiaprisen i 2005.

 

Al Gore og FNs klimapanel

Al Gore og FNs klimapanel

Al Gore og FNs klimapanel er kandidat til Nobels Fredspris.

Al Gore kan like gjerne få prisen alene eller i kombinasjon med FNs klimapanel. En slik tildeling ville også falle inn under det utvidede fredssbegrepet, men virksomheten kan knyttes til kombinasjonen klima og konflikt, og er høyst aktuell.

 

 

 

Nobelkomiteen tok sin avgjørelse mandag. Når avgjørelsen ble tatt så kort tid før offentliggjørelsen kan det bety uenighet i komiteen, men utad vises ikke en slik eventuell uenighet.

LES OGSÅ: Dette er Nobelprisen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt