NRK Meny
Normal

Historisk prosess i gang

FN har tatt et historisk skritt og åpnet opp en vanligvis hemmelige prosessen med å velge ny generalsekretær. I dag er de tre første kandidatene intervjuet.

Irina Bokova

NEW YORK: Irina Bokova er ei av fire kvinner som søker jobben som FNs nye generalsekretær.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Prosessen gir alle land muligheten til å stille spørsmål til kandidatene. Aktuelle spørsmål kan være hvordan de ville motstå press fra mektige nasjoner, takle anklager om seksuelle overgrep rettet mot FNs fredsbevarende styrker og forbedre innsatsen for å oppnå fred.

Igor Luksic

Igor Luksic var den første av åtte kandidater til å bli intervjuet til jobben som FNs nye generalsekretær.

Foto: Richard Drew / Ap

Montenegros utenriksminister Igor Luksic var den første av åtte kandidater til å møte medlemmemene av FNs generalforsamling.

Generalforsamlingens president Mogens Lykketoft kalte det «et historisk øyeblikk ... uten presedens i FN.»

– På tide å gi kvinner muligheten

Igor Luksic holdt sitt innledningsforedrag både på engelsk og fransk - de to arbeidsspråkene i FN.

Han foreslo ifølge AFP at generalsekretæren skulle ha base i Nairobi for å implementere de nye FN målene for 2030 for å håndtere fattigdom og ta vare på miljøet og håndtere lokale problemer.

UNESCOs generaldirektør Irina Bokova og tidligere FNs flyktningsjef Antonio Guterres var de neste som ble intervjuet.

Irina Bokova

Irina Bokova snakker med reportere i forbindelse med sin søknad til å bli FNs nye generalsekretær.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Det er på tide å gi kvinner muligheten til å utvikle seg som likeverdige medlemmer av samfunnet, sa Irina Bokova, fra Bulgaria.

Hun la til at hun nesten har oppnådd likestilling i ledende stillinger i UNESCO. Og at generalsekretæren har en enorm moralsk autoritet og bør bruke den til å appellere til verdens ledere og sivile samfunn i viktige globale spørsmål.

Antonio Guterres

Antonio Guterres søker jobben som ny generalsekretær i FN.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Antonio Guterres, tidligere statsminister i Portugal og FNs høykommissær for flyktninger, sa at den viktigste jobben for generalsekretæren er å levere resultater.

– La det være klart: vi har altfor mange møter, med for mange folk, diskuterer for mange temaer og tar for få beslutninger, sa han.

Ingen kvinner tidligere

Tradisjonelt har generalsekretær jobben rotert mellom regioner. Asia, Afrika, Latin-Amerika og Europa har alle hatt toppjobben i FN.

Østeuropeiske land, inkludert Russland, hevder at de aldri har hatt en generalsekretær og det er deres tur.

Og aldri før har det vært en kvinnelig generalsekretær. En gruppe på 56 nasjoner kjemper sammen for å få en første kvinnelige FN sjef.

Det er for tiden fire kvinner og fire menn som er med i kampen om å bli ny generalsekretær i FN. Seks fra Øst-Europa, en fra Vest-Europa og en fra Asia-Stillehavsregionen .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt