Tre dagers landesorg i Tyrkia

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan har erklært tre dagers landesorg etter at over 200 gruvearbeidere mistet livet i en gruve i Soma i det vestlige Tyrkia tirsdag.

Slekntinger venter utenfor gruve i Soma

Redde slektninger venter utenfor gruven i Soma i Tyrkia, i håp om at deres familiemedlemmer skal ha overlevd. Men håpet svinner.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Katastrofen som har rammet oss, har bedrøvet vår nasjon.

Recep Tayyip Erdoğan , statsminister i Tyrkia
Recep Tayyip Erdogan

Statsminister Recep Tayyip Erdoğan har erklært tre dagers landesorg.

Foto: Afp

Alle flagg på offentlige bygninger og tyrkiske ambassader og konsulater i utlandet, skal fires på halv stang og vaie slik i tre dager til minne om de døde gruvearbeiderne i Soma i det vestlige Tyrkia.

– Katastrofen som har rammet oss, har bedrøvet vår nasjon, sier Erdoğan ifølge den nasjonale kringkasteren Voice of Turkey.

Drar til Soma

Erdoğan har avlyst en planlagt reise til Albania, og reiser til Soma for å følge redningsarbeidet og støtte ofre og pårørende.

Flere markeringer og festligheter i Tyrkia er avlyst de nærmeste dagene. Det gjelder blant annet Atatürk-dagen 19. mai som er en nasjonal fridag til minne om starten på frigjøringskrigen i 1919.

Begravelsesbønner (salat-al-janazah) skal fremføres fra alle moskeer i Tyrkia for dem som mistet livet i eksplosjonen i gruven i Soma.

Obama kondolerte via Twitter

Kondolansene strømmer inn til det tyrkiske folket. Den amerikanske presidenten Barack Obama kondolerte blant annet via sitt National Security Council:

Laster Twitter-innhold

Venter i håpet

Slekninger av gruvearbeidere i Soma

Sørgende slektninger i Soma.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Fortsatt har de pårørende som venter utenfor gruven håp om at deres kjære skal overleve, men redningsledelsen sier at håpet om å finne overlevende svinner for hver time som går.

De fleste som er døde, har omkommet av kullosforgiftning. Brannen startet tirsdag ettermiddag i det elektriske anlegget, og spredte seg deretter i de kilometerlange gruvegangene.

Onsdag formiddag er 201 bekreftet døde, mens over 300 fortsatt er savnet i gruva som er to kilometer dyp og fire kilometer lang. Fagforeningene har rettet hard kritikk mot gruveledelsen for farlige arbeidsforhold.

Lederen for den nasjonale fagforeningen DISK har kalt ulykken en massakre på arbeidsfolk, og har krevd at både energiministeren og arbeidsministeren går av.

SISTE NYTT

Siste nytt