Tre kvinner tatt for bilkjøring i Saudi-Arabia

Politiet i Saudi-Arabia forsøkte å kneble lørdagens masseprotest mot at kvinner ikke får kjøre bil. Tre kvinner som ikke lot seg skremme ble arrestert.

Kvinne kjører bil i Saudi-Arabia

Bilde av en saudiarabisk kvinne bak rattet som er tatt ut fra en av videoene som er lagt ut på Youtube i forbindelse med aksjonen som har fått navnet Oct26thDriving.

Foto: AP

Kvinne i Riaydh

En kvinne i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh gjør seg klar til å gå inn i en drosje torsdag i denne uken.

Foto: Hassan Amma / AP

Den planlagte masseaksjonen der flest mulig kvinner skulle bryte kjøreforbudet, ble avlyst etter strenge advarsler fra myndighetene i det konservative muslimske kongedømmet. Men enkelte kvinner valgte likevel å trå på gassen.

De tre som er arrestert, ble pågrepet i hovedstaden Riyadh og byene Jeddah og Mekka, skriver den saudiarabiske avisen Al-Madina søndag. Saudi-Arabia er i dag det eneste landet i verden der kvinner ikke har lov til å kjøre bil.

Truet i kne av saudiarabiske myndigheter

Tusenvis av kvinner i Saudi-Arabia skulle lørdag etter planen satt seg bak rattet i protest mot at kvinner ikke får lov til å kjøpe bil. Etter trusler fra innenriksdepartementet ble masseprotesten lagt til side, men noen valgte likevel å trosse forbudet.

Saudiarabiske aktivister sier at over 60 kvinner har trosset trusler og satt seg bak rattet i en sjelden protest mot forbudet for kvinner som kjører bil.

Professoren og aktivisten Aziza Youssef sier til nyhetsbyrået Ap at gruppen har mottatt 13 videoer og 50 sms-meldinger fra kvinner som enten viser at de kjører eller der de sier at de kjører bil.

Youssef sier at de ikke har hatt noen mulighet til å få bekreftet videoene.

Minst fem kvinner har også lagt ut videoer som viser at de kjører bil i Saudi-Arabia som en del av aksjonen som har fått navnet Oct26thDriving.

Se video under.

– Jeg vet om flere kvinner som har kjørt bil tidligere i dag, Vi kommer til å legge ut videoer senere, sa en av kvinnene bak aksjonen til nyhetsbyrået Reuters.

De fem videoene som ble lagt ut tidlig lørdag viser angivelig kvinner som kjører i hovedstaden Riyahd, i områdene ved oasen al-Ahsa og i byen Jeddah.

Se en av videoene som her lagt ut på Youtube:

Er ikke lovforbud

Asmaa al-Ali

Asmaa al-Ali var en aktivistene bak protesten mot forbudet om kvinnelige sjåfører i 2011.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

Forbudet mot at kvinner kan kjøre bil er ikke nedfelt i de saudiarabiske lovene, men håndheves likevel av politiet.

Lørdagens aksjon er tredje gang på 23 år at kvinner i det strengt muslimske landet går til aksjon mot forbudet.

  • I 1990 stoppet myndighetene 47 kvinner som satte seg bak rattet i protest mot forbudet.
  • I 2011 arresterte saudiarabisk politi flere kvinner som brøt forbudet og tvang dem til å underskrive et løfte om ikke å kjøre igjen.

Amnesty International og Human Rights Watch og mener at å nekte kvinner å kjøre bil, er et brudd på menneskerettighetene.

Said Boumedouha i Amnesty mener forbudet er symptom på en kvinnediskriminering som går langt dypere.

– Saudiarabiske myndigheter fortsetter å plage og skremme kvinnelige aktivister. Kvinnene blir trakassert over telefon og på internett, de blir nektet reisetillatelse, de kan bli arrestert og de blir truet til å undertegne løfter om ikke å kjøre bil, sier Boumedouha til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Saudiarabisk kvinne på ATV

Saudiarabisk politi opphevet i vår forbudet mot at kvinner får kjøre sykkel og motorsykkel, men bare i rekreasjonsområder. Her kjører en ung kvinne ATV med sin lillesøster på fanget i Thumamah-parken nær Riyadh 5. april i år.

Foto: Fayez Nureldine / AFP

Presset til å gi opp

Denne uken har rundt 17.000 undertegnet et opprop med krav om att kvinner skal få lov til å kjøre, eller få en forklaring på hvorfor forslaget fortsatt skal så stå ved lag.

Tre saudiarabiske kvinner

Tre saudiarabiske kvinner på strandpromenaden i Jeddah ved Rødehavet denne uken.

Foto: Fayez Nureldina / AFP

Det førte til at en talsmann for innenriksdepartementet, general Mansur al-Turki, advarte kvinnene mot å gå til aksjon.

– Det er vel kjent at kvinner ikke har lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia, og de som bryter forbudet, vil bli straffet, sa han.

Turki gjorde det også klart at trusselen ikke bare gjaldt kvinner som faktisk kjørte bil, selv de som undertegnet et opprop på internett om rett til førerkort, risikerte straff.

Truslene har ført til at aksjonistene har vært nødt til å legge om planene.

Nå legger de opp til en mer langsiktig kampanje for lik rett til førerkort i det eneste landet som i dag har lovforbud mot at kvinner kjører bil.

– Av forsiktighet og respekt for advarslene fra innenriksdepartementet, ber vi kvinner om ikke å kjøre likevel. Vi endrer det som skulle vært lørdagens initiativ til en kampanje uten sluttdato for retten til bilkjøring, sier en av lederne for aksjonen, Najla al-Hariri, til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt