NRK Meny
Normal

Anmelder mer enn tre seksuelle overgrep mot barn - i timen

LONDON (NRK): Antallet anmeldte seksuelle overgrep mot barn har økt kraftig i England og Wales. I snitt fikk politiet inn 85 anmeldelser hver dag i løpet av fjoråret - en økning på nesten 40 prosent mot året før.

Rotherham

I den engelske byen Rotherham ble det i fjor avslørt at minst 1.400 jenter skal ha blitt misbrukt av asiatiske gjenger helt tilbake til 1997.

Foto: Jerzy Koclatklewicz (CC BY-SA 2.0)

Tilsammen 31,238 anmeldelser om seksuell overgrep, inkludert voldtekt, ble anmeldt til politiet i England og Wales i løpet av året 2013/2014. Det viser en undersøkelse foretatt av foreningen NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) som arbeider mot alle former for barneovergrep. Brytes tallene ytterligere ned, tilsvarer det over tre anmeldelser i timen, døgnet rundt. Foreningen har innhentet tall fra samtlige 43 politidistrikt i de to landene.

Store mørketall

De oppsiktsvekkende tallene viser at det er fem ganger så mange overgrep mot jenter som mot gutter. Nesten 25.000 jenter skal ifølge anmeldelsene opplevd overgrep. Flesteparten av dem i alderen 12 - 16 år.

Men også yngre barn skal ha opplevd overgrep, hver tredje anmeldelse gjelder barn under 12 år, det inkluderer 94 spedbarn.

– Tallene er rystende, og viser klart at seksuelle overgrep mot barn er pågående og utbredt problem som må takles raskt. Vi vet at dette kun er en del av det virkelig antallet ofre fordi mange venter i mange år før de forteller om overgrepene, mens andre aldri forteller hva som har skjedd, sier administrerende direktør i NSPCC, Peter Wanless i en pressemelding.

Foreningen mener det reelle tallet på barn som opplever overgrep kan være så høyt som 50.000.

Peter Wanless NSPCC

Administrerende direktør Peter Wanless i foreningen NSPCC tror tallene bare er toppen av isfjellet. National Society for the Prevention of Cruelty to Children har innhentet overgrepstall fra politiet i seks år og aldri sett maken til økning

Foto: Benjamin Girling Wilson / NSPCC

Kraftig økning

NSPCC har foretatt denne type undersøkelser i seks år, og tallene har vist en relativt stabil økning - inntil nå. Økningen fra forrige år er på hele 38 prosent, da ble tilsammen 22.654 anmeldelser innlevert i England og Wales.

I følge NSPCC er det uklart hvorfor økningen er så kraftig, men økt fokus fra politiets side på å avdekke overgrep, og gjenopptakelser av gamle saker kan være en del av forklaringen. I tillegg er også en rekke profilerte mediekjendiser dømt de siste årene, for overgrep som skriver seg langt tilbake i tid.

Det har de siste årene vært flere store avsløringer om omfattende overgrep mot barn, blant annet i Rotherham der asiatiske menn skal ha systematisk forgrepet seg på minst 1.400 jenter over mange år. I tillegg har store overgrepssaker også blitt avslørt i både Oxford og Rochdale.

Overgrepsanmeldelsene i Rotherham ble ikke tatt alvorlig av det lokale politiet, og lignende behandling er også avslørt flere andre steder. Politimester Simon Baile,y som leder enheten for beskyttelse av barn, sa til BBC Radio i morges at politiet nå tar anmeldelser langt mer alvorlig enn før.

– Mange, mange flere mennesker velger nå å anmelde overgrep, men de siste tallene kan fortsatt bare være toppen av isfjellet, sa Bailey.

De forskjellige landene i Storbritannia har forskjellige rapporteringsrutiner, men også Skottland og Nord-Irland hadde klar økning i antall anmeldelser. Totalt ble det anmeldt 36.429 overgrep mot barn under 18 år i de fire landene.

Du kan lese hele rapporten fra NSPCC her (ekstern lenke)

Les også:

Minst 1400 barn misbrukt i engelsk by

Krav om at flere går av etter overgrepsskandale

Rockestjernen Gary Glitter dømt til 16 års fengsel for overgrep

Britisk TV-kjendis funnet skyldig i overgrep

Etterforsker mulige drap i britisk pedofilisak

PR-guru fikk åtte års fengsel

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt