NRK Meny
Normal

Presset til å trekke seg etter fransk Breivik-hyllest

Den franske forfatteren Richard Millet har gått fra sin prestisjefylte stilling i forlaget Gallimard etter at han skrev at Norge fortjente Anders Behring Breivik.

Richard Millet

Richard Millet deltok i en TV-debatt på kanalen France 3 for en ke siden.

Millet sitter i det kjente forlagets forfatterkomité som er med på å velge hvilke bøker som skal publiseres og gir støtte til etablerte forfattere.

Stemplet som fascistisk

Denne uka signerte en gruppe på 120 franske forfattere et skriv der essayet til Millet ble stemplet som fascistisk.

Millets bok om Anders Behring Breivik

Millets bok om Anders Behring Breivik.

Det ble ansett som en skandale da den anerkjente forfatteren publiserte «l'Eloge littéraire d'Anders Breivik» – «En litterær hyllest av Anders Breivik».

Her skriver han blant annet at Anders Behring Breiviks massakre i Norge er et resultat av immigrasjon og multikulturalisme, og beskriver handlingene i Oslo og på Utøya som «formell perfeksjon ... sett i en litterær dimensjon».

– Hva Norge fortjener

«Breivik er uten tvil hva Norge fortjener», er den mest kritiserte setningen i boka. Millet argumenterer med at Breivik var like mye et barn av en ødelagt familie som har var et produkt av en raseideologi forårsaket av immigrasjon fra områder utenfor Europa.

Millet har blant annet vært forlagsredaktør for to vinnere av Frankrikes høyeste litterære pris, Goncourt-prisen, og selv vunnet en rekke priser for sine bøker.

Forfatteren fortsetter i forlaget, men ikke i den prestisjetunge komiteen. Det gjenstår også å se hvor mange av forfatterne som han har jobbet med i forlaget, fortsatt ønsker å jobbe med ham.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt