NRK Meny
Normal

Trakassert under flukt i Ungarn - fikk nytt liv i Spania

Bilder av den syriske flyktningen Osama Abdul Mohsen gikk verden over etter at en fotograf spente bein på ham da han forsøkte å flykte fra politiet med sønnen i armene. Nå har far og sønn fått et nytt liv i Spania.

De siste sju månedene har Mohsen og sønnen Zaid (8) bodd i Madrid etter at en spansk sportsklubb tilbød syreren et hjem og hjalp ham med å skaffe seg jobb som fotballtrener.

– Hendelsen forandret livet mitt, men på tidspunktet det skjedde var jeg veldig sint. Sønnen min ble skadet og var redd. Jeg gjør alt for barnet mitt, sier Mohsen til nyhetsbyrået Reuters.

Syreren mener likevel at episoden i Ungarn endret livene deres til det bedre. Han har blitt en slags kjendis, et eksempel på at det også finnes håp i en ellers så dyster flyktningkrise.

Osama Abdul Mohsen ble angrepet av en nyhetsfotograf da han sammen med andre flyktniger prøvde å løpe fra politiet i Ungarn i september 2015. Nå bor han i Madrid og jobber som fotballtrener.

Osama Abdul Mohsen og sønnen Zaid sier de ser en framtid i Spania etter fire år på flukt.

Flyktet fra politiet

Det var i september i fjor at Mohsen og en rekke andre flyktninger og migranter flyktet fra det ungarske politiet etter å ha blitt holdt igjen i en mottaksleir ved grensebyen Roszke mellom Serbia og Ungarn.

Forholdene i leiren skal ha vært så dårlige at flyktningene valgte å rømme. De ble jaget av politiet mens kamerafolk og reportere sto rundt og dokumenterte det hele.

En ungarsk fotograf spente bein på Mohsen, slik at han og sønnen falt. Senere sparket hun også to andre løpende flyktninger. Den ungarske TV-kanalen hun arbeidet for sa opp fotografen med umiddelbar virkning for det kalte «uakseptabel oppførsel».

Senere i et intervju beklaget hun oppførselen sin med at hun var redd, og at det «klikket for henne».

Sparker ned flyktning

Videoen viser at mannen med barnet hadde klart å rive seg løs fra en politimann, før han noen meter etter falt etter å ha blitt felt av den ungarske TV-reporteren.

Kone og to barn i Tyrkia

I tillegg til sønnen Zaid, som nå har blitt åtte år, bor også Mohsen sammen med sønnen Mohammed (17), som tidligere oppholdt seg i Tyskland.

Faren er stolt av hvordan minstesønnen har tilpasset seg, går på spansk skole og har lært seg nok spansk til at han kan oversette for faren.

Familien forlot den krigsherjede byen Dir el-zor i Syria for fire år siden. Kona og to barn befinner seg fortsatt i Tyrkia. Syreren håper hele familien kan bli gjenforent i Spania.

– Jeg er veldig glad fordi alt her er veldig bra, folk, jobben. Jeg kan se for meg en framtid her i Spania, men jeg er bekymret for familien min, som ikke er her, sier Mohsen.

Mohsen har etter at hans historie ble kjent i media i ettertid blitt beskyldt for å ha støttet ekstremistgruppa Jabhat al-Nusra, Al Qaidas organisasjon i Syria. Ifølge blant annet New York Times skal dette være udokumenterte rykter.

Fotograf sparket gutt og jente

Senere sparket den samme reporteren en gutt og jente da de prøvde å løpe forbi henne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt