NRK Meny
Normal

- Toyota-sjåførene tråkket ned feil pedal

Toyota frikjenner seg selv i saken om de løpske bilene som skal ha akselerert uten kontroll.

Toyota Prius

En Toyota Prius undersøkes for tekniske feil etter å ha krasjet. Bilgiganten har 325 søksmål hengende over seg bare i USA.

Foto: Stephen Chernin / AP

Toyota har det siste året vært i hardt vær etter beskyldninger om at enkelte av modellene deres uten forvarsel akselerer uten at sjåførene har klart å stanse bilen.

Tråkket ned feil pedal

I USA har trafikksikkerhetsmyndighetene sagt at Toyota-biler med ukontrollert akselerasjon kan være involvert i 89 dødsfall i 71 bilulykker de siste ti årene. Bilgiganten har 325 søksmål hengende over seg i landet.

10 millioner Toyotaer og Lexuser har blitt kalt tilbake av produsenten av ulike årsaker på få måneder.

Nå har Toyota gått gjennom 2000 tilfeller det siste halve året hvor sjåfører har meldt om ukontrollert akselerasjon.

Og konklusjonen fra den japanske bilgiganten er at de så godt som frikjenner seg selv.

Toyota-talsmann Mike Michels sier at så godt som samtlige ulykker oppsto som følge av at sjåføren hadde tråkket ned gasspedalen i stedet for bremsepedalen, melder Automotive News .

Samtidig understrekes det at enkelte ulykker skyldtes at gasspedalen hengte seg opp av ulike årsaker - enten den klistret seg fast i dørken eller hektet seg fast i dørmatta. Men produsenten har ikke funnet noen feil med elektronikken som kunne ha innvirkning på bremsene, slik det har blitt antatt av enkelte.

Vil se på sine rutiner

USAs transportdepartement har også sett inn i flere titalls saker, og melder om samme funn som Toyota:

- Det vi så langt har funnet, er at mange av sjåførene, som mistet kontrollen over sine Toytaer og Lexuser, trådte på gassen i stedet for bremsen.

Toyota skal nå se på sine tilbakekallingsrutiner etter at et stort antall biler kan ha blitt tilbakekalt uten grunn. Konsernsjef Akio Toyoda har beklaget til aksjeeiere i selskapet.

Også i Norge har Toyota vært i hardt vær etter at det tidligere i år ble meldt at en Toyota Prius-sjåfør skulle ha krasjet i autovernet i 176 kilometer i timen i Lillesand på Sørlandet. Sjåføren hevdet at bremsene på bilene hengte seg opp.

Statens vegvesen fant ikke tekniske feil på bilen, og heller ikke Toyotas egen undersøkelse avdekket feil.

- Alle tester viser at bremsesystemene virker som de skal. Vi har derfor ingen grunn til å si at Toyota Prius er en farlig bil å kjøre, het det i en pressemelding fra Statens vegvesen som kom i april.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt