Normal

– En president som min far

Det var en grå og slapsete februardag i 2008, i den mest deprimerte av alle industribyer i Ohio at jeg møtte en Kennedy. Den eneste av Kennedyene i Det hvite hus som fortsatt lever.

Caroline Kennedy med to presidenter

Caroline Kennedy med to presidenter. På det store bildet på farens rygg 9. november 1960. Innfelt med Barack Obama 20. april 2008.

Foto: /Charles Rex Arbogast, File / AP

Caroline Kennedy

Caroline Kennedy har vært i medias søkelys hele sitt liv. Her 5. juni 1975 som 17-åring under avgangsseremonien fra privatskolen Concord Academy.

Foto: J. Walter Green / AP
President John F. Kennedy med barna

President John F. Kennedy med barna Caroline (i midten) og John Jr. (t.h.) i Det ovale kontor i oktober 1962.

Foto: White House, File / AP

Han inspirerer meg slik jeg hører folk si min far inspirerte dem, sa Caroline Kennedy. Hun hadde kommet til en fagforeningshall i Youngstown for å drive valgkamp for Barack Obama.

Om noen få dager skulle det være nominasjonsvalg i delstaten som alltid er så viktig ved amerikanske valg. Hillary Clinton lå et hestehode foran og Obama-kampanjen hadde satt inn sine beste kort.

Caroline Bouvier Kennedy hadde fram til vinteren 2008 levd nokså tilbaketrukket fra rampelyset så mange av de andre i familien hadde trivdes bedre i.

Hun hadde engasjert seg for hjertesaker, som bedre offentlige skoler i hjembyen New York, men politiker ville hun ikke være.

Da Barack Obamas nominasjonskamp mot Hillary Clinton ble stadig hetere i utover i januar 2008, dukket imidlertid brått JFK’s datter opp på den nasjonale, politiske scenen.

I en kronikk i the New York Times forklarte hun hvorfor Barack Obama hadde fått henne til å ta steget ut i offentligheten.

«I årenes løp, har jeg blitt dypt beveget av mennesker som har sagt de skulle ønske de kunne føle seg inspirert og fylt av håp for Amerika slik de gjorde da min far var president … Det er derfor jeg støtter en presidentkandidat i Demokratenes primærvalg, Barack Obama», skrev Caroline Kennedy.

Sammen med sin onkel «Teddy», den eneste gjenlevende av Kennedy-brødrene, kastet hun seg deretter inn i Obamas valgkamp.

Det brakte henne blant annet brakte henne til byen i Ohio der de fleste føler seg glemt av politikerne etter at stål og bildelproduksjon forsvant for flere tiår siden.

Tilhørerne i Youngstown denne torsdagen følte virkelig at de fikk være med på noe spesielt. Den vevre kvinnen på podiet fortalte sin personlige historie.

En historie om å tro på at USA og verden kan forandres. En historie om et håp hun har fått høre hennes far tente i mange amerikanere, og som hun mente Obama skulle tenne igjen.

Hun snakket ikke så lenge. Men applausen varte desto lenger. Alle som levde på begynnelsen av 1960-tallet husker Caroline Kennedy som red på ponnien sin Macaroni i hagen utenfor Det hvite hus.

Og de husker henne, ved siden av sin to år gamle bror i stram givakt, ved farens båre på Arlington-kirkegården. Caroline Kennedy blir ofte kalt «USAs favorittdatter».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Caroline og John F. Kennedy

Caroline Kennedy på farens fang påsken 1963. Kennedy brukte ofte gyngestol på grunn av sine kroniske ryggproblemer.

Foto: Cecil Stoughton/John F. Kennedy Presidential Library and Museum/Handout via Reuters / Reuters

Har mistet mange

Caroline Kennedy, som snart skulle fylle seks år da faren ble skutt, er i dag 55 år gammel.

 John F. Kennedy og Caroline

Caroline med sin far, president John F. Kennedy, i en seilbåt ved Kennedyenes landsted i Hyannis Port i 1962.

Foto: AP

Likevel er hun den eneste gjenlevende av den unge familien som fikk bo i Det hvite hus i bare knappe tre år.

Moren Jacqueline Kennedy Onassis døde av kreft i 1994, 56 år gammel og bare fem år senere var tragedien komplett da lillebroren John Kennedy Jr. omkom da småflyet han førte styrtet i havet ved Marthas Vineyard. Han var på vei til sin fetters bryllup sammen med kona Carolyn Bessette Kennedy og hennes søster Lauren.

Det var John Jr. de fleste hadde spådd en politisk karriere. Han utelukket heller ikke at han en dag ville satse på politikk, men bare 39 år gammel ble han altså revet bort.

Caroline Bouvier Kennedy hadde satset på andre felt. Hun jobbet i mange år ved det kjente Metropolitan museet i New York der hun møtte designeren Edwin Schlossberg som hun giftet seg med. Sammen har de to døtre og en sønn.

Kennedy har jobbet som jurist, forlagsredaktør og for tallrike veldedige organisasjoner. Hun har også engasjert seg for litteraturen, et område som lå hennes mors hjerte svært nær.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jacqueline Kennedy

Jacqueline Kennedy kysser sin manns kiste mens den står i Kongressbygningen to dager etter drapet. Parets datter, Caroline står på kne i hvitt ved sin svartkledde mors side.

Foto: AP

Skuddene i Dallas

Caroline Kennedy var altså bare fem år da faren ble drept. Hun var i Det hvite hus sammen med broren og barnepiken da det fatale skjedde. Barna ble i hui og hast kjørt til sin mormor og senere tilbake til det Hvite hus der barnepiken fortalte Caroline hva som hadde skjedd med faren hennes.

Jacqueline Kennedy og Caroline

Seks år gamle Caroline sammen med moren Jacqueline Kennedy på vei inn i sitt nye hjem i Washington D.C. to uker etter at faren ble skutt og drept i Dallas.

Foto: Bob Schutz, file / AP

Jacquiline Kennedy brukte alle sine krefter på å forsøke å skjerme de to små barna sine midt i tragedien som hadde rammet. Men det var vanskelig. De måtte flytte fra Det hvite hus bare to uker etter begravelsen.

Først til bydelen Georgetown der John F. og Jackie Kennedy bodde før de ble presidentpar.

Der ble det imidlertid raskt klart for moren at barna aldri ville kunne holdes unna pressefolk.

I 1964 flyttet de derfor til New York en leilighet på 5th avenue, på østsiden av Central Park, der barna skulle være mer skjermet. Etter at også Robert «Bobby» Kennedy ble skutt i 1968 følte ikke Jacqueline at hun lenger kunne beskytte barna i USA. Hun skal ha sagt til venner at hun fryktet for deres og sitt liv.

Senere samme år giftet hun seg med den greske Shippingmagnaten Aristoteles Onassis. Hun mente han kunne gi familien den tryggheten de trengte.
Onassis døde imidlertid allerede i 1975.

Politikeren Caroline Kennedy

Caroline Kennedy er I dag USAs ambassadør til Japan, en post hun ble utnevnt til i juni i år av president Obama. Hun ble enstemmig godkjent i Senatet for bare noen uker siden.

Caroline Kennedy

Caroline Kennedy hilste 13. november i år til japanerne fra sin leilighet i New York i en hilsen som ble sendt på japansk TV. 'Ser dere i Japan', sa hun før hun skal ta opp posten i Tokyo.

Foto: USAs ambassade i Tokyo / AFP

Om hun har videre politiske ambisjoner er uklart.

Etter at Obama vant valget i 2008 og utnevnte Hillary Clinton til utenriksminister uttrykte Caroline Kennedy interesse for Clintons plass i Senatet som ble ledig. Guvernøren i New York skulle utnevne en ny senator som skulle sitte fram til neste valg i 2010.

Kennedy sa hun var interessert, men at hun var klar over at hun virkelig måtte vise hva hun var god for om hun skulle få en slik sjanse.

I slutten av januar 2009 trakk hun imidlertid brått kandidaturet sitt av «personlige grunner».

Ambassadør er hun imidlertid blitt, slik hennes bestefar Joe Kennedy var til London på 1930-tallet.

Akkurat nå er det ingen Kennedy i verken Kongressen eller Senatet etter at Ted Kennedy gikk bort i 2009. Nye politiske talenter kan imidlertid være i støpeskjeen.
Sønnen til Caroline Kennedy, John Bouvier Kennedy Schlossberg er bare 20 år gammel.

Men i et intervju med CNN på Demokratenes landsmøte i fjor sa den engasjerte Yale-studenten at han ikke utelukker at han en dag vil satse på politikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt