Total trekker seg ut av Stockman-feltet

At Franske Total trekker seg ut av Stockman-prosjektet skaper ny usikkerhet rundt det gigantiske russiske gassfeltet i Barentshavet.

Russia Arctic Gas

Direktørene Cristope DeMargeie (Total) til venstre og Helge Lund (Statoil) til høyre med Gazproms Aleksej Miller i midten under undertegnelsen av Stockman-avtalen 21. februar 2008.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Det franske energiselskapet Total trekker seg nå helt ut av Stockman-prosjektet i Barentshavet.

Total sier i en pressemelding at selskapet har overført alle sine aksjer i prosjektet til det russiske selskapet Gazprom. Total hadde opprinnelig en eierandel på 25 prosent i selskapet som skulle bygge ut og drive Stockman-feltet.

Norske Statoil var også med i selskapet som skulle utvikle det som regnes som et av verdens største gassfelt, med en eierandel på 24 prosent, men trakk seg ut i august 2012. Den gangen ble det bestemt å sette prosjektet på vent på grunn av dårlige priser på gass på verdensmarkedet.

Statoil og Total gikk inn i prosjektet i 2008, og Statoil har brukt betydelige midler på å planlegge utbyggingen, som skal skje under svært krevende forhold.

Stockman-feltet ligger rundt 600 kilometer utenfor Kolakystøst i Barentshavet, og det har vært planer om å eksportere gassen fra feltet både som flytende LNG-gass i båter til USA og via rørledninger til det europeiske kontinentet.

Det har vært store forventninger til at Stockman-feltet kunne skape ringvirkninger for næringslivet i Finnmark og Nord-Norge, men når nå også Total trekker seg ut, ligger trolig en realisering av prosjektet langt fram i tid.

SISTE NYTT

Siste nytt