NRK Meny
Normal

Toska-venn pågrepet i forbindelse med hasjsmuglersaken

Etter det NRK kjenner til er 38-åringen som er pågrepet i forbindelse med hasjsmuglersaken i Danmark, godt kjent av politiet. Ifølge kilder skal det være han som har bestilt hasjen.

Etterlyst i smuglersaken

38-åringen skal ha vært en sentral skikkelse i ransmiljøet på Østlandet.

Foto: AP/Rene Schutze/Colorbox.com (fotomontasje)

Advokat Christine Hamborgstrøm

Advokat Christine Hamborgstrøm sier hun håper den etterlyste 28-åringen melder seg for politiet, slik at saken snart kan komme for retten.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Jeg kan bekrefte at min klient er pågrepet, han samtykket til utlevering til Danmark og ble satt på flyet i går, sier mannens forsvarer, Christine Hamborgstrøm, til NRK.

Hun sier at 38-åringen nekter all skyld.

– Han samtykket til utlevering fordi han vil tilbake til Danmark for å renvaske seg, fortsetter hun.

Mannen ble fremstilt for varetektsfengsling i Hjørring fredag formiddag i et fengslingsmøte for lukkede dører.

Der ble han varetektsfengslet i tre uker. Mannen anket til den danske landsretten.

Siktet for innføring av 250 kilo hasj

Politikommissær Allan Overgaard i Ålborg-politiet sier til NRK.no at bakgrunnen for arrestasjonen er etterforskningen som er gjort i samarbeid med norsk politi.

– De pågrepne blir siktet for innføring av 250 kilo hasj og brudd på dansk narkotikalov, sier han.

Overgaard sier at dansk politi fremdeles er på jakt etter en norsk 28-åring i denne saken, men vil ikke si hvilken rolle de mener han kan ha spilt.

Ifølge NRKs opplysninger kom mannen nesten umiddelbart i søkelyset etter skytingen i Ålbæk. Årsaken var at han selv stod som leietager på minst en av smuglerbilene som ble etterlatt på kaia. 38-åringen gikk deretter i skjul, og først nylig skal norsk politi ha kommet på sporet av ham.

Kjent fra ransmiljøet

Fredag morgen ble det kjent at norsk politi hadde pågrepet to menn i forbindelse med saken. Kripos bekrefter overfor NRK at personer er pågrepet etter en anmodning fra dansk politi, og sier de ikke har vært involvert i saken tidligere.

David Toska

Mannen som politiet mener bestilte hasjpartiet skal være Nokas-dømte David Toskas høyre hånd.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

38-åringen har i en årrekke vært en sentral skikkelse i ransmiljøet på Østlandet, men har aldri blitt dømt for ran. Han er regnet som en av Nokas-dømte David Toskas nærmeste venner, og var i en periode også mistenkt for delaktighet i Nokas-ranet. Da ranet skjedde befant han seg imidlertid på en restaurant på Aker Brygge i Oslo sammen med flere andre Toska-venner.

Mannen er tidligere dømt for blant annet våpenbesittelse, oppbevaring av penger fra kriminell virksomhet og eiendomssvindel.

En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept av dansk politi da et forsøk på å smugle 250 kilo hasj fra Ålbæk endte med en skuddveksling søndag 6. januar i år.

En norsk 28-åring er etterlyst gjennom politisamarbeidet Interpol etter storbeslaget.

De to pågrepne nordmennene på 27 og 36 år er siktet for narkotikasmugling. 27-åringen innrømmer besittelse og transport av 250 kilo hasj, men hevder han ikke visste hvor mye stoff det var snakk om. Hasjen skulle trolig fraktes til Sørlandet og videre til Oslo-området.

36-åringen har også innrømmet besittelse og transport av hasj – men ikke mer enn 45 kilo. Begge sitter for tiden varetektsfengslet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt