Torturerte svigerdatter i fem måneder - slippes fri fra fengselet

Hun ble torturert i månedsvis som 15-åring, nå er de tre torturistene satt fri fra av en afghansk dommer. Nå frykter aktivister at en ny lov gjør at mange overgripere kan slippe straff fremover.

Sahar Gul

Sahar Gul da hun ble båret inn på sykehuset i Baghlan 28. desember 2011, etter å ha bli satt fri fra et halvt års torturhelvete.

Foto: Jawed Basharat / AP

Sahar Gul

Sahar Gul viste tydelige spor etter mishandlingen da hun lå på sykehuset for halvannet år siden.

Foto: Musadeq Sadeq / Ap

Saken om Sahar Gul vekket verdens avsky da den ble kjent i romjulen 2011.

Som 12-åring ble hun solgt av broren for å bli giftet bort og da hun var 14 ble hun tvangsgiftet med en 30 år gammel mann. Hennes nye svigerfamilie brukte ikke lang tid før de begynte mishandlingen.

Svigerfamilien dro ut neglene og håret hennes, og ville tvinge henne til prostitusjon for å tjene penger.

De siste fem månedene var hun låst inne på et mørkt toalett i kjelleren av sine svigerfamilie, hvor hun satt med kritisk lite mat og vann i fem måneder.

Hun ble først reddet etter at naboer hadde hørt henne gråte og skrike i flere dager.

Da var hun så ødelagt at hun ikke lenger kunne gå, og ble fraktet bort i en trillebår.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 15-åring solgt og mishandlet

Se video av Sahar Gul på sykehuset for halvannet år siden.

Lovet å straffe de skyldige

Etter at hun ble fri og lagt inn på et sykehus utenfor Kabul, fikk Sahar besøk av både dignitærer og journalister.

En av dem som besøkte henne på sykehuset der hun fikk behandling for skadene var helseminister Suraya Dalil.

– Dette er et av de verste eksemplene på vold mot kvinner i Afghanistan. De skyldige må straffes, så andre kan lære en lekse, sa helseminister Suraya Dalil den gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sahar Gul på sykehuset

Helseminister Suraya Dalil (t.v.) og midlertidig minister for kvinnespørsmål, Dr Husn Banu Ghazanfar (t.h.) besøkte Sahar Gul på sykehuset nyttårsaften 2011.

Foto: Omar Sobhani / Reuters

Dømt til ti års fengsel

Tre personer, svigermor, svigerfar og svigerinne, ble i fjor dømt til ti års fengsel hver for mishandlingen.

Forrige uke ble de tre imidlertid satt fri, etter at en ankedomstol sa at det ikke fantes bevis for at Sahar var blitt mishandlet skriver Guardian.

– De ble løslatt basert på at det ikke fantes bevis, men de som skulle vitne om mishandlingen fikk ikke vite at ankebehandlingen fant sted, sier Kimberley Motley, en amerikansk advokat basert i Kabul som har engasjert seg i Guls sak etter løslatelsen i forrige uke.

Sahar Gul selv fikk først vite om løslatelsen da hennes advokat kontaktet domstolen for å få vite om det var satt noen dato for når ankesaken skulle behandles.

– Advokaten gikk til domstolen for å finne ut når rettssaken skulle gå, og fant ut at de var blitt løslatt, sier Manizha Naderi, som leder organisasjonen Kvinner for afghanske kvinner.

Hun forteller at Sahar nå er livredd for at de tre skal hevne seg.

– Hun er redd nå, livredd. Da svigerinnen så henne i rettssalen sa hun: «Vi drepte deg ikke da, men når jeg kommer ut, skal jeg drepe deg», sier Manizha Naderi.

Vil endre lovgivningen

Afghansk kvinne

En afghansk universitetsstudent under en demonstrasjon utenfor parlamentet i Kabul 27. mai der de oppfordret parlamentarikerne til å vedta en lov om å eliminere vold mot kvinner. Parlamentet avbrøt 18. mai debatten og la bort lovforslaget etter klager fra enkelte konservative parlamentarikere om at loven var i strid med islamsk lov.

Foto: Shah Marai / AFP

Menneskerettighetsaktivister frykter at løslatelsen av de tre er et tegn på at kvinners rettsvern i Afghanistan er i ferd med smuldre bort.

– De siste to månedene har vært en parade av grusomheter for kvinners rettigheter i Afghanistan, sier Heather Barr i Human Rights Watch.

Særlig frykter de en foreslått lovendring, som vil føre til at familiemedlemmer av de tiltalte ikke vil kunne vitne i rettssaker.

Dermed vil det kunne bli nær umulig å kunne bevise mishandling, ettersom det stort sett er familiemedlemmer som er vitner til mishandlingen.

– Barn som må gifte seg, tvangsekteskap, vold i hjemmet, salg av kvinner, disse forbrytelsene blir nesten alltid begått mot kvinnene av familiemedlemmer, enten det familie gjennom fødsel eller gjennom ekteskap, sier Human Rights Watchs Heahter Barr.

En talsmann for FNs menneskerettighetsavdeling i Afghanistan sier at lovgivningen vil gjøre det «nesten umulig» å få noen dømt for vold mot kvinner.

– Staten plikter på forsvare kvinner mot vold i hjemmet og straffeforfølge alle som begår slike forbrytelser, inkludert familiemedlemmer, sier FNs Georgette Gagnon til Guardian.

Lovendringen er allerede vedtatt i det afghanske underhuset, men må også vedtas i overhuset og underskrives av presidenten før den går inn i lovbøkene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afghanske kvinner

Afghanske kvinner lærer å lese med Koranen som lærebok på en skole – madrassa – i Jalalabad, øst for Kabul 11. juni i år.

Foto: Rahmat Gul / AP

Skaper seg et nytt liv

Sahar Gul har er i ferd med å skape seg et nytt liv, etter marerittet hun var gjennom i de tidlige tenårene.

Hun bor på et senter for mishandlede kvinner i Kabul, og har tatt opp igjen skolegangen som hun måtte avbryte i 4. klasse.

– Hun har det bra og går på skole. Hun har mange planer for fremtiden, og sier at hun vil bli leder for en organisasjon for kvinners rettigheter, sier Manizha Naderi til Guardian.

SISTE NYTT

Siste nytt