FNs sikkerhetsråd ble målløse av syriske torturbilder

Ambassadørene i FNs sikkerhetsråd satt målløse i stillhet etter at de i dag ble vist bilder av døde syrere som var blitt utsatt for tortur.

Torturbilde

Ett av bildene fra rapporten som tortur i Syria som et London-firma har laget på bestilling av myndighetene i Qatar.

Foto: The Report/Handout via Reuters / Reuters

Bildene som ble vist i FNs sikkerhetsråd tirsdag var noen av de sterkeste som er blitt vist i salen i New York.

De viste døde ofre for borgerkrigen i Syria, mange av dem nærbilder der grufulle detaljer var klart synlige.

Noen var fullstendig utmagret slik at skjelettene var synlige, andre med klare merker etter å ha blitt kvalt eller slått mange ganger og atter andre med øynene stukket ut.

Ansiktene og kjønnsorganene til de døde var diffusert på bildene av «juridiske og etiske hensyn for å beskytte de dødes verdighet» og for at pårørende ikke skulle få vite om sine slektningers død gjennom en pressekonferanse, sa rettsmedisiner Dr. Stuart J. Hamilton.

Den franske FN-ambassadøren sa at stillheten hang i salen etter å ha sett bildene som er en del av en rapport som tortur i Syria som et London-firma har laget på bestilling av myndighetene i Qatar.

Bildene i rapporten er et utvalg av til sammen 55.000 bilder av torturerte og drepte ofre for borgerkrigen som er smuglet ut av Syria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra FNs sikkerhetsråd

Fra dagens høring i FNs sikkerhetsråd om tortur i Syria. Fra venstre: Professor ved Syracuse University College of Law David Crane, Frankrikes FN-delegat Gerard Araud og rettsmedisiner Dr. Stuart Hamilton.

Foto: Michael Loccisano/Getty Images / AFP

Sammenlignet med Auschwitz

De døde etter måneders lidelse med sult og tortur og til slutt ble de henrettet nærmest som av barmhjertighet. Bringer ikke det tilbake noen interessante bilder fra Dachau og Auschwitz og Bergen-Belsen?

Tidligere aktor ved spesialdomstolen for Sierre Leone, David M. Crane / Ap

Frankrike, som sto bak visningen av bildene i Sikkerhetsrådet og på en pressekonferanse i etterkant, sier at bildene er bevis for at regimet til president Bashar Assad har begått krigsforbrytelser.

Blant bildene var et som viste minst et titalls kropper som var lagt ut på gulvet i et varehus og pakket inn i plastpresenninger mens menn i militæruniformer sto rundt dem.

En av forfatterne bak rapporten, tidligere aktor ved spesialdomstolen for Sierra Leone, David M. Crane, kalte bildet et klart bevis for «industrialiserte og systematiske drap».

- Kropper inn, kropper ut, det var en veldig systematisk prosessering av mennesker. De var lagt ut på en parkeringsplass fordi det var for mange til å plassere dem på et likhus, sa David M. Crane.

Crane fikk støtte fra den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Power.

– De grusomme bildene av likene har merker etter utsulting, kvelning og slag. Dagens høring indikerer at Assad-regimet har gjennomført systematisk, utbredt og industrialisert massemord. Ingen som ser disse bildene vil noen gang være den samme som før, sa Samantha Power.

Syria avviser rapporten

Ektheten til bildene er ikke bekreftet av uavhengige kilder og det syriske justisdepartementet avviser bildene og rapporten.

De kaller den «politiserte og med manglende objektivitet og profesjonalisme», og som «en samling bilder av uidentifiserte mennesker, inkludert noen som siden har vist seg å være utlendinger».

Departementet sier at noen av menneskene på bildene er opprørere som er drept i kamp og andre er personer som er drept av opprørsgrupper.

– Systematisk tortur i fengslene

Dagens høring i Sikkerhetsrådet kom dagen etter at FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, i en ny rapport sa at det foregår systematisk tortur i Syrias fengsler.

Pillay anklager de syriske regjeringsstyrkene for å bruke likvideringer, tortur og massearrestasjoner.

I den ferske rapporten, som inneholder intervjuer med 38 tidligere innsatte, går det frem at flere innsatte – både menn, kvinner og barn – skal ha blitt slått, voldtatt og fått tånegler og tenner trukket ut.

– Våre funn bekrefter at tortur jevnlig brukes i myndighetenes fengsler i Syria, og at tortur også brukes av visse bevæpnede grupper, sa Pillay mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt