NRK Meny
Normal

Tørt Kenya rammes av flom

El Niño skaper store problemer i allerede tørkerammede Øst-Afrika. FN frykter at så mange som 750 000 vil bli rammet av det store regnfallet.

Tusenvis av mennesker i de øst-afrikanske landene Somalia, Kenya og Etiopia har allerede flyktet fra vannmengdene, og hjelpeorganisasjoner forbereder evakuering av flere hundretusener ettersom regnet fortsetter å falle.

Ustabile regntider

Kenya opplever sitt tredje år med manglende regn, og 3,8 millioner kenyanere trenger nå nødhjelp.

Les mer: Det langsomme uværet

Les også: Kenyanske barn trenger hjelp

Men i løpet av den siste uka har flere tusen mennesker flyktet fra værfenomenet El Niño som fører til et kraftig regnfall.

Når de store vannmengdene treffer den allerede tørre og harde jorda, synker den ikke ned i jordmassene - men flyter langs overflaten, og fører til flom.

Områder i Etiopia, Kenya, Somalia, Uganda, Rwanda, Tanzania, Burundi, Djibouti og Eritrea er rammet av tørke og ustabile, forsinkede og forkortede regntider, og en rekke steder har bøndenes avlinger i sesongene sviktet flere år på rad.

Les: Tørke og uvær utarmer jorda i Øst-Afrika

En somalisk flyktning på oversvømte veier ved Daadab-leiren øst i Kenya

En somalisk flyktning går langs oversvømte veier ved Daadab flyktningeleir øst i Kenya.

Foto: Riccardo Gangale / Scanpix/AP

Rammer 23 millioner

FNs nødhjelpskoordinator (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, OCHA) anslår at så mange som 750 000 personer vil bli rammet av flom og ras fra sesongens regnfall.

Bare den siste uken har 15 000 mennesker i Somalia og nær 5000 kenyanere flyktet til tryggere områder, opplyser OCHA.

Hjelpeorganisasjoner ber nå om nødhjelp og penger for å lette på effektene av tørken i Øst-Afrika. Organisjoner sier mat- og vannmangel rammer hele 23 millioner mennesker i området, melder nyhetsbyrået Reuters.

Norsk nødhjelp til Kenya og Somalia

– Vi har en innsamlingsaksjon til akutt hjelp til Afrikas Horn. Tallet på sultrammede har nesten doblet seg i løpet av året, og nå når flommen er et faktum, kan vi stå overfor nok en dobling av kriserammede mennesker. Når jorda er så hard og uimottakelig for vann blir voldsomme regnskyll en katastrofe, forteller utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes.

Hun forteller at Kirkens Nødhjelp har sendt 40 tonn nødhjelp til Kenya og Somalia denne uka.

– Mens vi i Norge fortsatt snakker om klimakrisen som dårlige framtidsutsikter her nord, kjenner Øst- Afrika allerede endringene på det mest dramatiske, sier Sydnes.

– Mennesker «presses» inn i leirene

Internasjonale hjelpeorganisasjoner opplyser om at hundretusener av somaliske flyktninger er «presset» inn i leire som «såvidt passer for mennesker», med dårlig hygieniske forhold og liten tilgang på vann og medisiner.

Dadaab-leiren i østlige Kenya er den største flyktningeleiren i verden, og er hjemmet til over 280 000 mennesker. Området er ment for 90 000.

Ifølge Care øker innbyggertallet likevel med flere tusen hver måned.

Les mer om Dadaab: The population of Dadaab camps approaches 300,000

– Vil spre sykdommer

Kenyanske Røde Kors opplyser om at konsekvensene av det nye regnfallet vil føre til enda større flyktningestrømmer, ødelagt infrastruktur og økende matvarepriser i de rammede områdene.

– Flomvannet og den økende luftfuktigheten vil i tillegg spre sykdommer som malaria og lungebetennelse, opplyser talsmann i hjelpeorganisasjonen Malteser, Georg Nothelle.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt