Hopp til innhold

Torsk mot svineinfluensa

Islandske forskere har funnet ut at stoffer fra innvollene til torsken kan virke mot flere forskjellige influensavirus.

Torsk
Foto: Colourbox

Torsk er en viktig matressurs og en stor eksportartikkel for Norge. Nå viser det seg at torsken også kan inneholde stoffers om virker som medisin mot svineinfluensa, H1N1.

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot svineinfluensa, eller influensa A som virussykdommen også blir kalt. Det sveitsiske legemiddelfirmaet Novartis sier at de venter på klarsignal fra verdens helseorganisasjon (WHO) for å sette i gang med å produsere en vaksine.

LES: Klar til å lage vaksinen

Enzym dreper influensavirus

Dn islandske forskeren Dr. Jón Bragi Bjarnason ved Islands Universitet har brukt enzymer fra torskens innvoller for å lage et produkt som heter Pensim. Dette produktet brukes vanligvis mot hudsykdommer.

I fjor viste forskning ved universitetet at en Pensim med enzymet torsketrypsyn dreper 70 prosent av menneskeviruset H3N2 i løpet av fem minutter. I tillegg dreper det 99 prosent av fugleviruset H5N1, også kalt fugleinfluensa.

Kun laboratorie-forsøk

Alle eksperiment har funnet sted i laboratoriet, og nå venter man på resultater fra virkeligheten. I følge Dr. Bjarnason vil man kunne få resultater om to til tre uker.

Medikamantet har ikke vært testet på svineinfluensa, H1N1 ennå. Men forskerne forventer at dersom det virker mot menneske- og fugleinfluensa, er det sannsynlig at det også virker mot svineinfluensa-viruset.

Vil utvikle medisin

Dersom resultatene er positive skriver islandske Pressan.is at det vil utvikles kremer og munnskyll med dette stoffet. Dermen kan islendingene tjene enda mer på den matnyttige og allsidige fisken.