Hopp til innhold

Denne tornadoen fylte sykehuset med over 650 skadde

En av de mange kraftige tornadoene som har rammet USA de siste dagene sendte hundrevis av innbyggerne i byen Tuscaloosa i Alabama hardt skadd til byens sykehus. En av kirurgene forteller om hjerteskjærende situasjoner.

Video Tornado i Tuscaloosa i Alabama

VIDEO: Se hvordan tornadoen raste innover byen Tuscaloosa i Alabama i USA. (Foto: Chris England / Crimson Tide Productions)

Ruth Cole i Tuscaloosa, Alabama, USA

Ruth Cole er ett av mange ofre for tornadoen som rammet byen. Hun overlevde, men mistet hele forretningen sin og fortviler fordi den ikke var forsikret mot uværet.

Foto: TOM PENNINGTON / Afp
Ruth Cole i Tuscaloosa, Alabama, USA
Foto: TOM PENNINGTON / Afp

Tornadoen raste gjennom byen som har nesten 100 000 innbyggere. Med seg på veien tok den strømmaster, telefonmaster og ødela svært mange hus. For sykehuset i Tuscaloosa var dermed situasjonen slik at til og med telefonsøkersystemet for å kalle inn leger var nede for telling.

Legen og kirurgen Brian Claytor skjønte likevel at det var bare et sted han måtte være når en slik storm hadde rast gjennom byen hans. Han tok turen rett til intensiven på et av byens sykehus.

– Intensiven var helt overfylt. Selv ble jeg helt i sjokk da jeg kom inn på jobb og så det store antallet skadde og hvor alvorlige skadene var, sier Claytor til CNN som har besøkt byen og sykehuset etter at tornadoen rammet.

I løpet av seks svært hektiske timer behandlet legene og helsepersonellet på DCH Regional Medical Center over 650 pasienter med mange ulike skader.

Det viktigste midt i krisen var å forsøke å redde liv, sier kirurgen.

– Midt i alt kaoset forsøkte vi å finne ut hvem av pasientene som var hardest skadd, og gi dem behandling så godt vi kunne, forteller Claytor til CNN.

Antall bekreftet døde etter tornadoene og uværet i sørstatene i USA den siste uken har steget til 350, kunne amerikanske myndigheter i går fortelle.

Les også: Obama besøkte tornadoofre i Alabama

Se ødeleggelsene tornadoene i USA forårsaket fra lufta:

Video Flyfoto viser ødeleggelser fra tornadoer

Flyfoto viser ødeleggelser fra tornadoer

Tungt å møte foreldre med hardt skadde barn

Helsepersonelle på alle sykehusene i området jobbet så hardt de kunne, og jobbet for å redde andres liv selv om noen av dem visste at de hadde mistet familie og venner i uværet.

– Det er rett og slett umulig å forberede seg på en slik situasjon. Likevel kom vi oss alle sammen i arbeid da det første sjokket hadde gitt seg, sier Claytor som selv jobbet nesten i ett i flere dager.

Men til tross for at helsearbeiderne står på er det ikke alle som kan reddes.

– Dessverre var det noen av pasientene som kom hit som ikke overlevde, sier Claytor

Han forteller at å miste pasienter som har klart å komme seg til sykehuset kan være tungt.

– Noe av det tyngste å takle var foreldre som kommer med sine barn, babyer og spedbarn med forferdelige skader. Så hardt skadd at noen av dem helt klart ikke ville overleve, sier Claytor.

Video Tornado rammer Cullman, Alabama i USA

Denne amatørvideoen viser en annen tornado som rammet Cullman i Alabama.

SISTE NYTT

Siste nytt