Hopp til innhold

Tørke i Amazonas avslører steinalderhemmeligheter

En rekke helleristninger som tidligere har vært under vann har kommet til syne på grunn av tørke i Amazonas-regionen i Brasil.

Tørke i Amazonas

Tørke har ført til rekordlav vannstand flere steder i Amazonas, og i sideelven Rio Negro sank vannstanden nylig med seks centimeter på et døgn.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Forskere mener innrissene er bevis på at en eller flere sivilisasjoner oppholdt seg i området for så mye som 7000 år siden, noe som tidligere har vært ansett som svært usannsynlig.

De eldgamle tegningene, som ble oppdaget i nærheten av jungelbyen Manaus, viser blant annet ansikter og slanger, og kom til syne som følge av den synkende vannstanden i verdens største elv.

Tørken i området førte i forrige måned til at vannstanden i sideelven Rio Negro nådde sitt laveste nivå på 100 år.

Motbeviser gamle teorier

Helleristningene skal ifølge The Guardian først ha blitt oppdaget av en lokal fisker, og brasilianske forskere var raskt på pletten for å dokumentere funnet før vannstanden økte igjen.

Arkeologene som har studert bildene anslår at helleristningene er mellom 3000 og 7000 år gamle, og mener at de er en ny indikasjon på at flere store sivilisasjoner holdt til rundt Amazonas for mange tusen år siden.

– Det har alltid vært antatt at Amazonas-området var tomt. Sannheten er at dette ikke stemmer. I store deler av Amazonas har vi nå bevis på bosetninger, sier Eduardo Neves, som er president for den brasilianske arkeologiforeningen.

De siste årene har stadig flere arkeologer fattet interesse for Amazonas-regionen, og flere funn har motbevist tidligere teorier om at regnskogen var for ugjestmild til å huse større sivilisasjoner og bosetninger.

– Den tradisjonelle oppfattelsen av Amazonasbekkenet har vært at det kun var bebodd av veldig små, ofte nomadiske, innfødte samfunn, sier arkeologen Manuel Arroyo-Kalin ved universitetet i London.

Fant «El Dorado»

Ruiner i Amazonas (Flyfoto)

Disse ruinene ble oppdaget dypt inne i regnskogen i januar.

Foto: Sanna Saunaluoma/Antiquity

I januar oppdaget en gruppe arkeologer restene etter det som trolig var en 1800 år gammel by, som var større enn de fleste europeiske byer på den tiden.

Deres teori gikk ut på at Amazonas-området var fult av komplekse samfunn, som trolig ble trolig utslettet av sykdommer som europeerne brakte med seg da de kom til Sør-Amerika for 500 år siden.

Flere tillot seg derfor å spekulere i om myten om El Dorado kanskje var mer enn bare et sagn .

Funn av keramikk, store landsbyer og veier peker på at området var mye tettere befolket enn antatt, men har lenge blitt ignorert i vitenskapelige kretser, sier Arroyo-Kalin.

– I byen Manaus er det en imponerende mengde arkeologiske bevis som har blitt ødelagt, sier han.

Kjemper mot klokka

Ettersom jordbruk, trehogst og urban utvikling sprer seg over stadig større områder, kjemper arkeologene en kamp mot klokka for å bevare alle sporene etter gamle sivilisasjoner i Amazonas.

Arkeologene er spesielt bekymret for brobyggingen over Rio Negro, som de mener kommer til å føre til bygging nærmere elvebreddene, der man ofte finner spor etter gamle bosetninger.

Les også: Brasil godkjenner demning i Amazonas

Eduardo Neves sier han håper det nye funnet vil øke sjansene for å få beskyttet større deler av regnskogen og dens hemmeligheter.

Les også: Skalla papegøye og 4 meter lang anakonda blant nyoppdaga artar i Amazonas

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt