Hopp til innhold

Her tør de vise sin avsky

(EGYPT): NRK møtte opposisjonen mot Syrias president Bashar Al-Assad i Kairo. Der tør de vise sin avsky mot den forhatte presidenten.

Protester mot Assad i Kairo

Mange syrere har de siste dagene samlet seg i Kairo for å protestere mot Bashar Al-Assad.

Foto: Amr Nabil / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Denne uken har kampene i Syria fortsatt med store sivile lidelser.

I FN vedtok generalforsamlingen en resolusjonen som krevde regimeskifte og generalsekretær Ban Ki-moon uttalte at det nesten sikkert var begått brudd på menneskerettighetene i Syria.

Med støtte fra Russland, Iran og Kina, nekter regimet å bøye av, og utlyste til og med en folkeavstemning den 26. februar om ny og revidert grunnlov. Den tror ikke opposisjonen i eksil i Kairo mye på.

– Han lyver

– Han prøvde så godt han kunne fra begynnelsen av å lyve til folket, han sa han skulle gjøre forandringer, jeg vil gjøre livet bedre for dere, jeg skal forandre noen lover, men vi vet alle at han lyver, sier Ahmed Kasibi.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ahmed Kasibi

NRK møtte Ahmed Kasibi i et telt rett utenfor Den arabiske ligas hovedkvarter i Kairo. Han kaller Assad for en løgner.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Vi treffer Kasibi i et telt rett utenfor Den arabiske ligas hovedkvarter i Kairo.

Der samles den Kairo-baserte opposisjonen mot Bashar Al-Assad og der har de hengt opp grufulle bilder av vold mot sivile, karikaturer av president Assad.

På en av dem sliper han en blodig slaktekniv og i det ene hjørnet har de hengt opp bilder fra massakren i Hama i 1982 da hans far Hafez al-Assad drepte mellom 10 og 20 000 mennesker etter at det muslimske brorskapet hadde gjort opprør mot hans styre.

– Det hele er et skrekkabinett over familiens styre, en del av kampen opposisjonen fører for å overbevise den egyptiske befolkningen om deres sak, sier Kasibi.

Krigsforbrytelser

I midten står en kopi av klokketårnet i Homs, byen som nå utsettes for et hardt angrep.

En annen aktivist, Bilal Adahar forteller at de har satt den opp for å vise at Assad har drept mange, mange mennesker på den sentrale plassen med klokketårnet.

Bilal Adahar

En annen aktivist, Bilal Adahar forteller at de har satt den opp for å vise at Assad har drept mange.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Byen har vært under angrep i over to uker, og FN har kritisert Assads styrker i sterke ordelag for ikke å skille mellom sivile og militære mål.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa denne uken at det nesten sikkert var begått krigsforbrytelser i Syria og angrepet på Homs gjør at det nå mobiliseres sterkt i arabisk opinion og i arabiske land for å gripe inn, for å stanse.

Flere arabiske land har allerede brutt de diplomatiske forbindelsene med Syria, noe Egypt ikke har gjort.

Splittet opposisjon

Den syriske ambassaden som ligger like i nærheten av opposisjonsteltet har vært stormet flere to ganger og i går var det den hittil største demonstrasjonen utenfor ambassaden her i Kairo. Rundt to tusen demonstranter deltok i marsjen mot den nå langt bedre bevoktede ambassaden.

Den arabiske liga klarte i går å samle et overveldende flertall i FNs generalforsamling som fordømmer brudd på menneskerettigheter og tar til orde for at Bahsar al-Assad trer til siden.

Men ved siden av storpolitikken: Den arabiske ligas problem er at opposisjonen er splittet.

Tårn mot Assad

Tårnet skal vise hvor mange Assad har drept.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Her i Kairo er det en ungdomsorganisasjon, et parti dominert av det muslimske brorskapet og et som er som er mer politisk moderat, og inne i Syria har den væpnede opposisjonen, løselig organisert som Free Syria Army, nå blitt en viktigere og viktigere aktør.

Med unntak av De lokale koordinasjonskomiteen som organiserer demonstrasjoner, virker det det å være dårlig kontakt mellom opposisjonen i eksil og de som befinner seg inne i landet.

– Jeg tror det blir mer kamper fordi det dag for dag blir flere som deserterer og de slåss mot hverandre, sier Kasibi.

Og utenfra kommer nå en trussel fra ekstremistiske grupperinger, blant dem Al Qaida i Irak som nylig kom ut med støtteerklæring til opposisjonen i Syria.

– Det er klart vi er bekymret, vi har ikke noe med dem å gjøre på noen som helst måte, vi er alt annet enn de er. Vi skjønner ikke hvorfor de snakket om vår revolusjon, sier Kasibi.

SISTE NYTT

Siste nytt