Hopp til innhold

Små forventninger til toppmøte om Ukraina

MOSKVA (NRK): Samtalene i regi av OSSE i Minsk i dag har så langt vært resultatløse. Få tror utenriksministeren fra Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland kan få fart på fredssprossen under møtet i Paris i kveld.

Ukrainske frivilligere gjør klar et maskinvåpen i Donbass

Minsk-avtalen fra 12. februar sier at Donbass-området øst i Ukraina skal garanteres betydelige indre selvstyre innenfor grensen av den ukrainske staten. Her gjør en ukrainsk frivillig klar maskinvåpen i Donbass tidligere denne måneden.

Foto: ALEKSEY CHERNYSHEV / Afp

Alle partene i konflikten i Ukraina sier at de i utgangspunktet er villige til å legge den såkalte Minsk-avtalen fra 12. februar som et grunnlag for en mulig fredsprosess. Denne avtalen sier at Donbass-området øst i Ukraina skal garanteres betydelige indre selvstyre innenfor grensen av den ukrainske staten, og at en prosess i flere etapper skal lede fram til dette.

De viktigste punktene i dette veikartet mot fred var følgende:

1. En slutt på kamphandlingene og en tilbaketrekning av tungevåpen fra frontlinjen under overvåking av Organisasjonen for samarbeid i Europa OSSE.

Situasjonen i dag er at langs store deler av den mer enn 400 kilometer lange frontlinjen mellom de prorussiske separatistene og de ukrainske regjeringsstyrkene så hersker det en slags våpenhvile.

Men den siste tiden har det vært stadig mer skyting, og det hele kulminerte med voldsomme kamper om byen Marinka nå i begynnelsen av juni.

Det er også stadig skyting nord og vest for Luhansk, og den regjeringsutnevnte guvernøren for Luhansk fylket, Gennadij Moskal sier i dag at det nå ser ut til at separatistene bruker tunge våpen til å skyte langt inn på regjeringskontrollert område.

Også flere andre steder har OSSE observert at tunge våpen nå flyttes tilbake til frontlinjen, og mange frykter en ny militær opptrapping.

2. Frigivelse av alle krigsfanger og amnesti til dem som har deltatt i opprøret mot den ukrainske sentralregjeringen.

Situasjonen i dag er at det fremdeles er krigsfanger på begge sider av konflikten, selv om de fleste av dem nå er satt fri.

Men påstander om mishandling og også drap på fangetatte soldater gjør at det her er mye bitterhet og sterke krav om at dem som har brutt folkeretten, må stilles for retten.

Derfor har ukrainske myndigheter ikke vært villig til å garantere amnesti for alle opprøre og separatister, noe som gjør en forhandlingsløsning nesten umulig.

3. Konstitusjonelle endringer i den ukrainske grunnloven som sikrer selvstyre for Donbass og lokalvalg på fylkes og kommune nivå.

Her har det ukrainske parlamentet vedtatt omfattende endringer i grunnloven, men separatistene sier at dette ikke er nok og de må skje etter samtaler med dem. Dermed er en prosess for å forberede valg heller ikke kommet i gang.

Det er også uklart om disse valgene skal gjennomføres i hele Donbass eller bare i de områdene som de prorussiske separatistene kontroller.

4. Tilbakeføring av kontroll til ukrainske myndigheter over grensen mellom Ukraina og Russland.

Situasjonen i dag er den at de prorussiske separatistene kontrollerer en stor del av grensen mellom Luhansk og Donetsk fylker mot Russland, noe som gjør at de lett kan få tilførsler av russiske våpen og frivillige.

Dette er et av de mest sentrale punktene når nå partene forsøker å finne fram til en løsning på konflikten, og Ukraina og Vesten mener at Russland her må vise vilje til handling.

De fleste er enig i at om Russland stopper hjelpen til separatistene, så vil deres "Folkerepublikker" bryte sammen i løpet av kort tid.

Russland mener vesten må presse Kiev

Russland mener de har gjort mye for å presse de prorussiske separatistene til forhandlingsbordet, og at det er Vesten som nå må legge tilsvarende press på regjeringen i Kiev.

Russlands president Vladimir Putin gjentok seinest i helgen at den ukrainske regjeringen må snakker mer direkte med separatistene for å få til en løsning, og at det kan skje hvis dens støttespillere i vest sier de må gjøre det.

Forventningene foran utenriksministermøtet i Paris i kveld er nærmest lik null, og det gjør at selv minimale konstruktive forslag til en mulig vei mot fred, vil bli sett på som positivt.

Samtidig som utenriksministrene sitter sammen i Paris, så møtes også den såkalte kontaktgruppen for Ukraina i den hviterussiske hovedstaden Minsk. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax var samtalene i en undergruppe for en politisk løsning, helt resultatløse.

Minst en soldat og en sivil er drept det siste døgnet øst i Ukraina. Til sammen er trolig rundt 6500 mennesker drept siden konflikten i Ukraina startet vinteren 2014.

Europe Africa Week In Pictures

En ukrainsk soldat studerer et granatnedslag i Luhansk fylke.

Foto: Evgeniy Maloletka / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt