Topphemmelig notat om Irak-krigen

Et hemmelig notat fra før invasjonen av Irak viser at USAs forsvar hadde planlagt å bare ha 5000 soldater i Irak i dag. Snart er det over 150.000.

Et amerikansk helikopter i Irak
Foto: MAHMOUD RAOUF MAHMOUD / REUTERS

Sammen med irakiske soldater prøver nå amerikanerne å få kontroll over hovedstaden Bagdad.

Operasjonen kan være det siste amerikanske forsøket på å få til en militær løsning på den stadig mer alvorlige situasjonen i Irak.

Nesten helt ute i 2006

Men det var ikke slik det skulle gå da krigen ble planlagt på tegnebordet i Washington.

I stedet for de over 150.000 soldatene som er i Irak skulle det vært 5000 igjen dersom Pentagon hadde fått rett i sine vage antakelser om hva som skulle skje etter at Saddam Hussein ble fjernet fra makten.

Det går fram av et topphemmlig notat fra august 2002 som The National Security Archive har fått tak i gjennom den amerikanske offentlighetsloven.

PowerPoint-visningen, som ble forberedt for general Tommy Franks, viser at de amerikanske styrkene forventet å være så godt som ute av Irak 45 måneder etter invasjonen 20. mars 2003, altså desember 2006.

Kodenavn "Polo Step"

Orienteringen fikk kodenavn "Polo Step" og ble også lagt fram for president George W. Bush, det nasjonale sikkerhetsrådet og daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld.

- De hadde fullstendig urealistiske forventninger til Irak etter Saddam, mener Thomas Blanton, sjefsdirektør ved The National Security Archive.

- Først antok de at en midlertidig regjering skulel være på plass fra dag én. Dernest ventet de at fiendtlighetene kun ville vare et par måneder. Alt dette var selvbedrageri, mener Blanton.

SISTE NYTT

Siste nytt