Hopp til innhold

- Vil finne den fulle og hele sannhet

Kommisjonen, som gransker den britiske krigføringen i Irak, vil finne den fulle og sanne historien, sa lederen John Chilcot. Høringen startet i dag.

John Chilcot leder kommisjonen under høringen om britisk krigføring i Irak
Foto: Matt Dunham / Scanpix/AFP

Kommisjonen skal se nærmere på hvorfor Storbritannia gikk til krig, uten et klart mandat fra FN.

- Vi starter høringen med ett minutts stillhet for de falne, sa mannen som leder granskningskommisjonen, sir John Chilcot. Han regner ikke med å legge fram rapporten før ved utgangen av 2010.

Gjennom åpne høringer skal kommisjonen undersøke hva som skjedde i tiden før 20. mars 2003, da Storbritannia var med på invasjonen i Irak.

En multinasjonal styrke, ledet av briter og amerikanere angrep Irak. Målet med krigen var å avverge trusselen fra Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. Men våpnene ble aldri funnet.

- Vi skal ha en bredest mulig gransking. Vi vil finne sannheten, men vi stiller oss ikke til doms over noen, sa Chilcot.

Blair og Blix må møte

Tony Blair.

Tony Blair

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Det er knyttet mest spenning til tidligere statsminister Tony Blairs forklaring, som trolig vil finne sted på nyåret. Tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan og våpeninspektør Hans Blix skal trolig også vitne.

- Vårt mål er ikke bare å gjøre en grundig jobb. Arbeidet vårt må også tåle offentlighetens kritiske blikk, sier granskingskommisjonenes leder, den forhenværende tjenestemannen John Chilcot til BBC .

Den endelige rapporten er ventet tidligst ved utgangen av 2010.

På frysepunktet

Samtidig med at de åpne høringene startet, avslører britisk presse at forholdet mellom britiske og amerikanske militære ledere i Irak var tidvis på frysepunktet. Det skriver The Daily Telegraph , som har offentliggjort hemmeligstemplede dokumenter.

Britene skylder blant annet på amerikansk arroganse i det første året av Irak-okkupasjonen.

Dokumentene er blitt lekket til avisen og forteller om et tidvis iskaldt forhold mellom militære ledere fra Storbritannia og USA i det første året av Irak-okkupasjonen.

- Frastøtende

Britenes stabssjef i Irak, oberst J.K. Tanner, beskriver sine amerikanske kolleger som fremmede for dialog.

- På tross av vårt såkalte spesielle forhold, tror jeg ikke vi ble behandlet noe annerledes enn for eksempel portugiserne, sier Tanner, ifølge dokumentene.
Tanner er blant de mest kritiske til samarbeidet med amerikanerne.

Tony Blair og George W. Bush

Tony Blair og George W. Bush

Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

- Hele systemet var frastøtende. Vi opplevde store problemer i samarbeidet med det amerikanske militæret og amerikanske organisasjoner. Gjennom arroganse og byråkrati fremhever de at det bare er en måte å gjøre ting på, nemlig den amerikanske, sier Tanner, som hevder at det var langt enklere å komme overens
med europeiske og arabiske allierte.

SISTE NYTT

Siste nytt