Tony Blair kaster seg inn i valgkampen

London (NRK): Mannen som vant tre britiske valg på rad, tidligere statsminister Tony Blair, frykter et nei til EU. Han advarer om et komplett kaos dersom Cameron får en ny periode og gjennomfører en folkeavstemning om EU.

Mideast Egypt Economic Conference Tony Blair

Tony Blair kaster seg inn i det pågående valgkampen.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Han ble valgt inn som en statsminister med popstjerne-status, men trakk seg stille og lusket ut bakdøren etter ti år. Tony Blair har til nå for det meste holdt seg utenfor den britiske valgkampen, men gikk i dag inn med full styrke.

Advarer mot EU-exit

Mens sittende statsminister David Cameron har lovet velgerne en folkeavstemning om fortsatt EU-medlemskap hvis han vinner har Labour sagt at det kun skjer dersom mer makt flyttes fra London til Brussel. Blair advarer sterkt mot å rokke ved Storbritannias EU-medlemskap.

Tony Blair

Tony Blair sikret flertall for Labour i tre valg på rad, men har holdt en lav profil i partiet siden han trakk seg som statsminister i 2007. Til tross for motsetninger med partileder Ed Miliband, gir ham han sin fulle støtte som statsministerkandidat.

Foto: Hassan Ammar / Ap

– Tenk på det kaoset som oppstår ved muligheten for, for å ikke å si realiteten av, at Storbritannia forlater EU. Arbeidsplasser som er trygge blir utrygge, investeringsplaner utsettes eller kanselleres, en mørk sky av usikkerhet henger over britisk økonomi, sa Blair.

Han mener det vil kaste landet i det største kaoset siden andre verdenskrig.

– Det vil føre til den mest ekstreme perioden med angst i næringslivet, revurdering av muligheter og ustabilitet siden krigen. Resten av Europa vil sørge for at Storbritannia ikke får noen spesialbehandling. Det vil bli en grusom prosess, advarte Blair.

Støttet Miliband

Tony Blairs forhold til partileder Ed Miliband har lenge vært ansett som dårlig. Han ønsket seg egentlig broren David som partileder, og mener Ed har flyttet partiet for langt mot venstre.

Mens Tony Blair flyttet partiet mot midten, og brøt med fagforeningene, har Miliband knyttet nye bånd. Før jul ble Blair sitert på at han trodde Ed Miliband kom til å tape valget fordi han lå for langt til venstre. Men nå gir han sin fulle støtte.

– Jeg vil at Labour skal vinne valget. Jeg vil at vi skal vinne til fordel for vårt lands fremtid, og dets plass i verden. Jeg vil at Labour, under Ed Milbands ledelse skal bli landet regjering den 8. mai, sa Blair.

Tony Blair er stadig omstridt i Labour. Mange mener han serverte for mange løgner da han dro landet inn i Irak-krigen, og at han var mer opptatt av rike støttespillere enn vanlige folk. Andre mener han er nettopp det partiet trenger for å rykke fra de konservative på meningsmålingene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt