NRK Meny
Normal

Blairs siste dag som statsminister

Tony Blair gikk i dag av som britisk statsminister. Etter ti år i jobben ba han i dag dronning Elizabeth om tillatelse til å fratre stillingen.

Tony Blair
Foto: SCOTT HEPPELL / AP

Tradisjon

I hundrevis av år har statsministre i Storbritannia kommet og gått på samme måte: De har søkt avskjed hos den regjerende monarken i Buckingham Palace.

Tony Blair har fått toppjobb

Stående applaus

I dag dag møtte Blair for aller siste gang som statsminister i Underhuset for å svare på spørsmål fra dets medlemmer. Der var stemningen svært lystig og alle medlemmene ga Blair en stående applaus da spørretimen var over og Blair var på vei ut.

-  Jeg har aldri opplevd at en avgående statsminister har fått en stående applaus i Underhuset, sier John Reid, avgående innenriksminister i Blairs regjering.

Se Blairs program for dagen på statsministerens hjemmeside

Avskjedsdrinker

Etter besøket i Underhuset gikk turen tilbake til statsministerens bolig i nummer 10 Downing Street det ble holdt en avskjedssammenkomst med husets personale.

Gordon Brown og Tony Blair

Gordon Brown tar i dag over som Britisk statsminister

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Klokken 14.10 forlot Tony Blair og hans familie Downing Street nummer 10 for siste gang. Vanligvis gir avgående statsministre en kommentar til pressen på dette tidspunktet, Blair satt seg rett i bilen som tok ham til Buckingham Palace. Der søkte han avskjed hos Dronning Elizabeth. Dette markerer hans tiende år som statsminister.

Klokken 14.40 kom han ut som herr Tony Blair.

Ny toppjobb

Tony Blair ble i ettermiddag utnevnt til spesialutsending i Midtøsten.

Blair blir utsending for den såkalte Midt-østen-kvartetten, som består av FN, EU, USA, Russland.

For å kunne påta seg dette oppdraget måtte han først trekke seg som parlamentsmedlem og det måtte han til valgkretsen sin Sedgefield i Nord-England for å gjøre.  

Ny statsminister

Gordon Brown, som nylig er valgt til leder for Labour, blir om kort tid invitert inn til dronningen. Hennes majestet vil da be ham om å danne en ny regjering.

Bli kjent med Gordon Brown

Statsminister Brown vil flytte inn i nummer 10 Downing Street  på onsdag klokken 15.20.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt