Tony Blair har fått toppjobb

Midtøsten-kvartetten har i kveld utpekt Storbritannias avgåtte statsminister Tony Blair til ny spesialutsending i området.

Tony Blair

Tony Blair går av som statsminister i dag og satser på ny toppjobb.

Foto: Stefan Rousseau / Scanpix/AP

Det bekrefter en FN-talskvinne. Utnevnelsen skjer  etter at også Russland har sagt ja til å støtte den. 

Blair skal representere Midtøsten-kvartetten som består av USA, Russland, FN og EU.

I kveld har Blair trukket seg fra Parlamentet som var en forutsetning for å kunne ta fatt på den nye jobben. Det gjorde Blair i valgkretsen Sedgefield som han var valgt fra.

Vanskelig jobb

Blair får ingen lett jobb som mekler i Midtøsten. Han kan regne med støtte fra Israels statsminister Ehud Olmert, fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og fra oppdragsgiverne i kvartetten.

Hamas har allerede gjort det klart at bevegelsen ikke syns utnevnelsen er særlig klok.

Hamas-talsmannen Ghazi Hamad sier at at Hamas ikke venter at Blair kan opptre upartisk, verken i forhold til den palestinske-israelske konflikten og heller ikke i andre saker som angår arabiske land.

Bakgrunnen er blant annet Blairs sterke støtte til krigen i Irak, hans nære tilknytning til USAs president George W. Bush og fordi Hamas oppfatter Blair som en støttespiller for Israel.

To stater

I det britiske parlamentet fikk Blair i dag spørsmål om hva han vil prioritere i den nye jobben.

- Topprioriteten blir å forsøke å iverksette den internasjonale enigheten om  en tostats-løsning. Det er den eneste måten fred og stabilitet i regionen kan opprettes på. Det betyr at at både israelere og palestinere må få leve innenfor trygge grenser, sa Blair.

Det blir en vanskelig oppgave, gitt forholdene i dag. Blair underslo heller ikke utfordringen da snakket i Parlamentet.

SISTE NYTT

Siste nytt