Hopp til innhold

Tomme turistmarkeder

Terror i Tunisia har tatt knekken på turismen. Tunisiere håper at Nobelprisen vil få turistene tilbake.

Gamlebyen i Tunis

Tomme gater i Gamlebyen i Tunis.

Foto: Azouz Sdiri / NRK

Nordin Assaq

Noredin Assaq har aldri sett det så tomt på turistmarkedet i Tunis.

Foto: Azouz Sdiri / NRK

– Jeg er kongen av gravering, sier gravør Nordin Assaq i gamlebyen i Tunis, halvveis til seg selv, halvveis til oss mens han lager et lite messingfat med bilde av en kamel.

Han har i hvert fall ikke noen turister å drive reklame for.

De vanligvis travle gatene der besøkende plukker opp orientalsk nips og tips, samt noe ordentlig tunisisk håndverk som man finner hvis man leter litt, ligger tomme.

Aldri sett noe liknende

– Vi går gjennom en vanskelig periode, turismen ligger helt nede, forklarer han. Assaq er født i gamlebyen og har jobbet her hele livet. Han har ikke sett det slik noen gang i sitt liv.

– Turismen begynte på 1950–60 tallet. Jeg har aldri vært med på noe lignende.

Først kom angrepet på Bardo-museet der 21 turister, flesteparten europeere ble drept av ytterliggående islamister i mars. De hadde fulgt etter en turistbuss som transporterte besøkende fra to cruiseskip. Nå legger ingen skip reisen innom Tunisia lenger. Det var et hardt slag.

Deretter kom nådestøtet i for den vestlige turismen. I juni ble 38 badeturister skutt og drept på et strandhotell i Sousse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Butikk i gamlebyen

Salget av turistsuvenirer har gått dårlig i det siste.

Foto: Azouz Sdiri / NRK

Håp om Nobelprisen utgjøre en forskjell

Assaq håper Nobelprisen kan rette opp inntrykket.

– Det var en oksygentilførsel for tunisiere og Tunisia. Kanskje det kan gi et bedre bilde av oss, sier han.

Det eneste økonomiske lyspunktet har vært at det har vært økt tilreising av turister fra nabolandet Algerie. Men de bidrar ikke med så mye vestlig valuta som turisme fra Europa skaper.

Turismen har utgjort om lag 15 prosent av tunisisk økonomi. Det har særlig vært en viktig arbeidsplass for de unge som sliter med å få jobb.

Vanskelig økonomisk situasjon i hele landet.

Turistguide Ali Cherif

Turistguide Ali Cherif håper på bedring.

Foto: Azouz Sdiri / NRK

Det var også på grunn av den håpløse økonomiske situasjonen at oppstanden mot daværende diktator Zine ben Ali fikk så sterk kraft i 2011. Men i tillegg til å være det eneste landet som har fått til en demokratisk overgang, er Tunisia også landet som sender flest fremmedkrigere til Syria. Dette i kombinasjon med uroen i nabolandet Libya gjør at situasjonen usikker også framover.

Turistguide Ali Cherif har likevel ikke gitt opp håpet.

– Det er vanskelig nå, men alt kan repareres. Det holder at det ikke blir flere angrep, at folk oppfører seg mer sivilisert for at turismen kommer tilbake, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt