NRK Meny
Normal

Tom sal under "Gustav"

Størsteparten av åpningsdagen på republikanernes landsmøte i St Paul ble avlyst. Møtet åpnet mandag kveld, norsk tid, uten pomp og prakt.

Robert Mike Duncan

Republikanernes leder, Robert Duncan, åpnet landsmøtet mandag kveld.

Foto: ALEX WONG / AFP

- De er redde for at et festlig landsmøte skal virke støtende på de som er rammet, melder USA-korrespondent Annette Groth.

Både president George W. Bush og visepresident Dick Cheney skulle ha talt på landsmøtet i dag, men at de begge befinner seg i Mexicogolfen.

Avlyst

Republikanerne avlyste det meste av programmet på åpningsdagen.

John McCain

Presidentkandidat John McCain sier det er tid for å legge bort partipolitikken.

Foto: Jeff Chiu / AP

Dessuten vil de fremover se an hele programmet. Det er mulig at John McCain ikke kommer til St Paul og landsmøtet i det hele tatt, men holder sin landsmøte-tale fra Mexicogolf-regionen.

Seansen mandag kveld norsk tid er trolig over på noen timer. Bare de mest nødvendige punktene på programmet vil bli gjennomført.

– Programmet dreier seg kun om forretningsordenen og vil ikke inneholde noe av den politiske retorikken som tradisjonelt ville vært en del av åpningsdagen, sier talsperson Rick Davis.

Innsamling

Men det er også planlagt at førstedame Laura Bush og McCains kone Cindy skal sette i gang en innsamling til de som får problemer under orkanen "Gustav".

McCain har uttalt at det er tiden for å legge bort partipolitikken.

- Jeg vil vi skal ta av partihattene og handle som amerikanere. Vi skal gjøre alt vi kan, sa John McCain.

Via satelitt

Bush reiste mandag til Texas, der han skal besøke et koordineringssenter for innsatsen mot orkanen.

Presidentkandidat John McCain var en krass kritiker av Bushs håndtering av orkanen "Katrina" for tre år siden, og handlet søndag raskt for å unngå en gjentakelse av kritikken om handlingslammelse.

Dersom orkanen forårsaker store ødeleggelser, kan det bli aktuelt at McCain også holder sin avslutningstale natt til fredag, norsk tid, via en satellitt fra katastrofeområdene.

Tom sal i St. Paul

Den store kongresshallen i St Paul var tom.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

- Tror ikke på gjentakelse

– Jeg tror ikke vi kommer til å se feilene fra "Katrina" gjentatt. Jeg er optimistisk og tror vi vil se samarbeid og innsats for alle som får livet berørt av en eventuell naturkatastrofe, understreket McCain søndag.

Delegatene ved landsmøtet skal etter planen formelt velge McCain til partiets presidentkandidat før valget 4. november.

Ifølge en kilde i valgkampapparatet kan det bli aktuelt å gjøre om møtet, som varer fra mandag til torsdag, til en stor TV-innsamling for å få inn penger til Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt