Tom Daschle trekker seg

Tom Daschle trekker kandidaturet som helseminister i USA etter skatteskandale.

Tom Daschle
Foto: MARK WILSON / AFP

Daschle unlot å betale over 140.000 dollar i skatt i tre år før han ble utnevnt av Barack Obama. Denne saken gjør at veteranen er ferdig i Obamas regjering før han fikk sjansen til å tiltre.

Les: Dette er Obamas utvalgte

Felt av gammel skattesak

Mesteparten av de ubetalte skattene kommer fra en lukrativ forretning som Daschle dannet sammen med en velstående investor like etter at han forlot Senatet i 2005.

Les: Ny Obama-minister i skattetrøbbel

Talspersoner ved Det hvite hus har opplyst at skattesakene skal være ryddet opp i, og at beløpet er betalt tilbake med renter. Men Senatets finanskomité har ikke vært beroliget av dette, og har varslet granskning.

Daschle var ikke ennå formelt godkjent som helseminister, og nå trekker han altså sitt kandidatur. Han opplyser i en melding at han ikke ønsker å utgjøre en belastning for den nye regjeringen.

Trist Obama

Obama har med trist mine akseptert at Daschle hopper av.

- I morges ba Tom Daschle meg trekke tilbake nominasjonen av ham som helseminister. Jeg har akseptert hans avgjørelse med stor skuffelse og sorg, sier Barack Obama i en uttalelse.

Tom Daschle (61) var tiltenkt en svært viktig rolle i Obamas regjering. Den nye presidenten vil satse mye på å reformere systemet for helseforsikring.

Han er tidligere senator og sjef for demokratene i senatet i nærmere ti år.

Denne saken kommer i tillegg til at finansminister Tim Geithner har pådratt seg uheldig oppmerksomhet etter å ha unnlatt å betale nok skatt. Også Nancy Killefer, som var nominert til å bli Obamas budsjettsjef, har trukket seg etter en privat skattesak.

Les: Dette er Obamas utvalgte

SISTE NYTT

Siste nytt