Tolv bekreftet omkommet i Colombia

Tolv personer er så langt bekreftet omkommet etter jordraset i Colombia, som kan ha begravet opptil 145 mennesker.

Jordskred i Colombia

Rundt 50 hus ble begravet i skredet.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

En åsside kollapset søndag i byen Bello utenfor Medellin, på grunn av det kraftige regnværet i området.

Rundt 50 hus ble begravet i skredet, og redningsarbeidere med hunder og gravemaskiner jobber febrilsk med å lete etter overlevende.

Åtte personer, blant dem fire barn, er reddet ut i live .

– Jeg forutså denne tragedien. Jeg har sagt at dette er et risikabelt område, men ingen trodde på meg, sier innbyggeren Orfanely Madrigal til en lokal radiostasjon.

Video Jordskred i Colombia

Ein stor redningsaksjon er i gang i Colombia. Reportar: Tarjei Kramviken.

– Opptil 200 savnet

Røde Kors tror enda flere kan ha blitt rammet av skredet.

– En opptelling vi har gjort viser at mellom 150 og 200 mennesker kan være savnet, sier talsmannen Cesar Uruena.

Ifølge Uruena ble ti hus umiddelbart rasert av jordskredet.

– Ettersom folk vanligvis har familien på besøk på søndager, tror vi det kan ha vært så mange som 15-20 personer i hvert hus, sier Urena til nyhetsbyrået AFP.

– To millioner hjemløse

Kraftig regn og oversvømmelser har rammet over 1,5 millioner mennesker i Colombia i år, og har ødelagt mye av kaffe- og kullproduksjonen i landet.

President Juan Manuel Santos avbrøt et besøk i Argentina da han fikk høre om skredet. Santos sier antall hjemløse kan komme opp i to millioner, skriver Reuters.

– Denne tragedien kan ikke sammenliknes med noe vi har opplevd tidligere, sa han etter en flytur over området.

Før skredet søndag var 170 mennesker bekreftet omkommet som følge av regn og oversvømmelser så langt i år.

Regjeringen har erklært katastrofetilstand i håp om å få økonomisk hjelp.

Nabolandet Venezuela er også hardt rammet av oversvømmelser . President Hugo Chavez gir «kriminell kapitalisme» skylden for de globale klimaendringene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt