NRK Meny
Normal

Tolv bekreftet døde i Texas

12 personer er bekreftet døde etter eksplosjonen i gjødselfabrikken i West, opplyser delstatsmyndighetene i Texas. Fortsatt er det hus som ikke er gjennomsøkt.

Eksplodert gjødselfabrikk i West, Texas

De som nå er bekreftet døde skal være funnet på tomta der hvor gjødselfabrikken stod.

Foto: Smiley N. Pool / Ap

– Det er med tungt hjerte jeg bekrefter at vi har funnet 12 døde, sa sersjant Jason Reyes ved delstatsmyndighetenes avdeling for offentlig trygghet på en pressekonferanse i ettermiddag norsk tid.

De 12 er funnet i tilknytning til den nedbrente fabrikktomten til West Fertilizer Co. Flere av dem var fra redningsmannskapene som først kom til stedet, og som har vært savnet siden.

– Men jeg kan foreløpig ikke bekrefte eksakt hvor mange dette gjelder per nå, sa Reyes.

Ifølge Dallas Morning Post var fire av dem helsepersonell, fire tilhørte det frivillige brannkorpset i byen og en var brannleder som ikke var på vakt men som bodde like ved og løp til for å hjelpe kollegaene. Også to sivile som kjørte forbi og stanset for å bidra har vært savnet.

Utover de 12 drepte ble 200 skadd i eksplosjonen som rammet et helt nabolag i småbyen med 2700 innbyggere.

Skadeomfanget i er svært stort og politi og øvrige redningsetater har en vanskelig jobb med å lete etter døde og få fullstendig oversikt over situasjonen.

Fabrikken ligger rett ved et boligområde og mellom 60 og 80 hus ble totalskadd, mange av dem knust til pinneved som følge av trykkbølgen fra eksplosjonen. Eksplosjonen tilsvarte et jordskjelv på 2,1.

Blant bygningene som ble ødelagt var et syke- og aldershjem, en skole og et leilighetsbygg med 50 leiligheter. Kun noen få stålbjelker står igjen på leilighetskomplekset.

Ifølge Reyes er 150 bygninger gjennomsøkt til nå. 25 gjenstår fortsatt, slik at dødstallet kan stige.

Deler av byen er fortsatt avstengt og beboerne evakuert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jason Reyes fra delstatsmyndighetene i Texas

Jason Reyes og de andre fra delstatsmyndighetene var sterkt berørt under pressekonferansen.

Foto: RON T. ENNIS / Ap

– Alle er berørt

NRK snakket med læreren Diane Wilson, som bor noen kvartaler unna eksplosjonsstedet.

– Jeg var inne da smellet kom. Hele huset mitt ristet. Jeg trodde først det var en eksplosjon på bensinstasjonen rundt hjørnet. Etterpå skjønte jeg at hele fabrikken var borte, forteller hun.

Hun kjenner flere av dem som trolig er døde.

– Vi er en så liten by at alle kjenner noen som er rammet. Det gjør at vi alle også prøver å støtte hverandre, sier hun.

Ikke kontrollert siden 2006

Politi- og brannetterforskere leter nå etter årsaken til ulykken. Trolig startet det med en brann og deretter fulgte eksplosjonen, selv om myndighetene ikke kan si noe sikkert.

Fabrikktomten har inntil i dag vært for farlig til å undersøke teknisk.

Produksjonen av kunstgjødsel innebærer sammensetning av stoffer som til sammen kan utgjøre en stor eksplosjonsfare. Fabrikken solgte også vannfri ammoniakk og andre kjemiske produkter til lokale bønder.

Fabrikken lagret til vanlig rundt 270 tonn ammoniumnitrat, som betegnes som svært farlig, ifølge en rapport fra West Fertilizer Co til lokale myndigheter.

Miljømyndighetene i Texas opplyste på pressekonferansen i ettermiddag norsk tid at det ikke hadde vært inspeksjon på fabrikken siden 2006. Da ble den undersøkt på grunn av en klage på ammoniakklukt og ilagt en bot på 2300 dollar for ikke å ha utarbeidet en risikostyringsplan.

Fabrikken, som var privat eid og ikke del av et stort konsern, hadde under 10 ansatte.

I landbruksområder i USA finnes det svært mange lignende små gjødselfabrikker og mange av dem ligger gjerne nær boligområder og skoler, i likhet med hva fabrikken i West gjorde.

Vanskelig jobb

Delstatsmyndighetene understreket på pressekonferansen i dag at det er for tidlig å trekke noen endelige konklusjoner om hva som gikk galt på fabrikken.

Visebrannsjefen i Waco, Don Yeager, sa i går at det trolig dreier seg om en eksplosjon av vannfri ammoniakk. Ifølge Yeager rammet eksplosjonen også andre deler av fabrikken, og dette kan ha bidratt til blanding av stoffer.

En professor i kjemi som nyhetsbyrået Reuters har snakket med sier at vannfri ammoniakk, som oppbevares i flytende form, kan bli like eksplosiv som en bombe ved varme eller ved kontakt med visse andre stoffer. Også ammoniumnitrat kan eksplodere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt