Tollkrigen mellom USA og Kina spisser seg til

I går kunngjorde president Trump en liste med 1.300 kinesiske varer som det skal innføres 25 prosent toll på. I dag svarte Kina med toll på 106 nye produkter.

Trump Trade

Handelsrepresentant Robert Lighthizer friga tirsdag en liste over kinesiske varer USA vil innføre toll på, her på en pressekonferanse tidligere i år. I bakgrunnen står USAs president Donald Trump og handelsminister Wilbur Ross

Foto: Evan Vucci / AP

Varene som Trumpadmininstrasjonen nå legger toll på representerer en verdi på om lag 50 milliarder dollar og inkluderer elektronikk, medisin og flydeler.

Populære forbruksvarer som Iphone, Dell bærbare datamaskiner, joggesko og klær er ikke med i listen over varer. Over tre millioner mennesker i Kina jobber for Apple, og ifølge China Daily blir rundt halvparten av alle iPhoner satt sammen i én kinesisk by.

Men kinesisk produserte flatskjermer er med på varelisten. Ifølge nyhetsbyrået Reuters importeres det flatskjermer fra Kina for 3,9 milliarder dollar i året. Det svarer til 32 milliarder norske kroner.

Vil begrense konsekvensene for USA

– Listen er utarbeidet på bakgrunn av omfattende økonomiske analyser og tar for seg produkter som nyter godt av Kinas industrielle planer, samtidig som konsekvensene på det amerikanske markedet reduseres, sier Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer i en uttalelse.

Listen er foreløpig ikke offisielt godkjent og skal sendes på høring. Svarfristen er 11. mai, og det er ventet at det vil ta et par måneder før de nye tollsatsene trer i kraft.

Det betyr at Kina og USA har mulighet til å forhandle for å unngå en langvarig handelskrig.

Les også: USA anklager Kina for å «forvrenge det globale markedet»

Kina svarer med samme mynt

Men Kina ventet ikke med å svare. Handelsdepartementet varsler i dag 25 prosent toll på ytterligere 106 amerikanske produkter, deriblant fly, soyabønner og kjemiske produkter.

2. april innførte Kina toll på 128 amerikanske produkter, blant annet på svineprodukter, vin og flere typer frukt, som svar på at USA innførte toll på stål og aluminium.

Les også: Kina ber WTO låse USAs «tollbeist inn i buret»

USAs bønder engstelige

60 prosent av USAs eksport av soyabønner går til Kina, til en verdi av 14 milliarder dollar, eller 110 milliarder kroner.

Trade-NAFTA

Blake Hurst i delstaten Missouri produserer soyabønner og mais. Han er også leder for en bondeorganisasjon i Missouri. De blir nå rammet av handelskrigen med Kina.

Foto: Nati Harnik / AP

I 2017 eksporterte USA landbruksvarer for i alt 19,6 milliarder dollar til Kina, som er det nest viktigste utenlandske markedet for amerikanskprodusert mat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt