Tolkeproblemet skal være løst

KINSHASA (NRK.no): Når rettssaken mot Joshua French starter opp igjen på fredag vil det kongolesiske militærtribunalet stille med to tolker for å være på den sikre siden.

Joshua French sammen med sin forsvarer og tolken

Joshua French sammen med sin kongolesiske advokat, Marie André Mwila, og tolken som ikke oversatte godt nok.

Foto: Krisitan Aanensen / NRK

Serge Kabundo

Dommer Serge Kabundo har fått lovnader om at to tolker vil stille i retten på fredag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi har fått bekreftet fra det kongolesiske utenriksdepartementet at de har godkjent to tolker som vil stille i retten på fredag, sier leder for militær tribunalet og dommer Serge Kabondo til NRK.

Hvorfor to?

– For sikkerhets skyld, slik at hvis den ene ikke dukker opp eller ikke fungerer så har vi en ekstra, svarer Kabondo.

Utsatt

På tirsdag ble retten avbrutt etter bare 20 minutter siden tolken som hadde blitt oppnevnt ikke oversatte det som ble sakt på en god nok måte.

Derfor tok French og hans forsvarer affære og ba retten om en utsettelse til en ny og bedre tolk kunne oversette det som ble sagt fra fransk til engelsk.

– Jeg er lei av dette her nå, var French sin korte kommentar til NRK da han ble ført bort av væpnede etter at rettssaken ble utsatt.

Til sykehus

Etter planen så skal rettssaken starte opp igjen fredag klokken ni, men French sin helsetilstand kan føre til nye utsettelser.

I dag ble den 31 år gamle nordmannen etter eget ønske kjørt til et lokalt sykehus i Kinshasa sammen med sin mor, Kari Hilde French.

– Han var ute av fengselet i flere timer, og han skal ha blitt kjørt til to forskjellige sykehus før han ble fraktet tilbake til fengselet, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til NRK.

Advokaten sier at han ikke vet hva som var bakgrunnen for undersøkelsen, og at han heller ikke vet om det var en ren undersøkelse eller om det også var behandling.

Ifølge Kabondo kan ikke retten ta hensyn til French' helsetilstand før hans forsvarere eller han selv retter en formell henvendelse til retten på fredag.

Norsk presse har også blitt bedt av Graasvold om å avstå fra å intervjue den drapssiktede nordmannen på grunn av den stressende situasjonen han befinner seg i.

SISTE NYTT

Siste nytt