Tok sjørøverne på fersken

Et fransk krigsskip fanget 11 bevæpnede somaliske sjørøvere utenfor Somalia. Sjørøverne ble tatt på fersken etter et mislykket forsøk på å angripe et amerikansk fartøy.

Video nsps_upload_2009_4_16_12_35_45_3133.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se de somaliske sjørøverne bli fanget.

Krigsskipet 'Nivose' er en del av EUs flåtestyrke som patruljerer farvannet ut fra Øst- Afrika for å stanse sjørøveri.

Slike aksjoner vil USAs utenriksminister Hillary Clinton ha flere av. I går la hun frem en plan for å bekjempe sjørøvervirksomheten utenfor Somalia.

- Disse sjørøverne er kriminelle, de er bevæpnede gjenger til sjøs. Disse angrepene må stanses og de som står bak må stilles for retten, sa Clinton og la til at USA straks vil kalle sammen til møter i en internasjonal arbeidsgruppe som skal jobbe for å bekjempe virksomheten som har gjort havområdene utenfor Somalia svært utrygge.

Se video:

Video nsps_upload_2009_4_16_9_6_49_3101.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Følg pengene!

USA vil blant annet forsøke å finne ut hvor somaliske pirater plasserer pengene sine slik at verdiene kan sperres, ifølge Clinton.

De stadig større løsepengesummene som sjørøverne skaffer seg, gjør det mulig å kjøpe flottere skip og fartøy. Utenriksministeren mener det må være mulig å stoppe båtbyggerselskaper fra å gjøre handelsavtaler med sjørøvere.

I tillegg skal det sendes en amerikansk representant til giverlandskonferansen for det krigsherjede og svært fattige landet denne uken.

Sterkere lut

Clinton sier det trengs sterkere lut for å bekjempe kapreraktiviteten enn det som har vært gjort tidligere.

Les: Krever at Obama stanser piratene

- Holdningen fra noen av landene og shippingselskapene til nå har vært litt av typen, "OK, de har kapret skipet. De har brakt det til havn og ingen er skadet. Vi betalte løsepenger. Vi gjorde en forretningsvurdering, slik er det bare", sier Clinton og la til at USA heller ikke i fremtiden under noen omstendighet vil komme med noen innrømmelse eller løsepenger til sjørøvere

Sent tirsdag kapret sjørøvere en amerikansk lastebåt med steiner som hevn for militæroperasjonen som førte til at den amerikanske kaptein Richard Phillips på skipet "Maersk Alabama" sluppet fri ble søndag.

Les: Jakter amerikanere de kan drepe

Richard Phillips

Dette bildet er tatt av Richard Phillips like etter at han kom seg ut av fangenskapet til de somaliske piratene. Til venstre: Frank Castellano, som er øverstkommanderende på krigsskipet «USS Bainbridge»

Foto: U.S. Navy / AP

Video nsps_upload_2009_4_16_12_35_45_3133.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se de somaliske sjørøverne bli fanget.

SISTE NYTT

Siste nytt