Toget med døde framme i Kharkiv

Toget som frakter de døde etter flystyrten i Ukraina har kommet frem til Kharkiv. Herfra vil likene bli fraktet til Nederland.

Tog med døde etter MH17 har ankommet Kharkiv

ANKOM: Toget med de døde etter MH17-styrten er nå i Kharkiv. Herfra vil de bli fraktet til Nederland.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Det er Reuters som melder at toget med de døde nå er kommet frem.

Nederlands statsminister Mark Rutte opplyste tidligere i dag at toget med de døde forlot Donetsk rundt klokken fire tirsdag morgen, og at det er ute av separatistkontrollerte områder.

Fra Kharkiv vil de døde fraktes til Nederland, hvor identifiseringsarbeidet skal fortsette. CNN skriver at de døde vil fraktes til Nederland med Hercules-fly.

193 av de 298 som ble drept da MH17 ble skutt ned var nederlendere. 282 av disse befinner seg på toget.

Kritikk mot separatister

Toget startet fra byen Torez, like ved krasjstedet. Det har tatt tid å finne ut hvordan man skulle organisere identifiseringsarbeidet. Torez ligger i et område hvor prorussiske separatister har kontrollen, og disse er blitt beskyldt av ukrainske myndigheter for å vanskeliggjøre arbeidet.

Toget der de døde oppbevares i kjølevogner forlot mandag kveld stasjonen i Torez like ved krasjstedet med retning mot Kharkiv.

PÅ VEI: Videoen viser toget med de døde på vei fra Torez til Kharkiv.

Også Nederlands utenriksminister kritiserte at det har tatt tid å samle de døde og starte identifiseringsarbeidet.

– Tragedien har blitt forsterket av at det er vanskelig å få tilgang til krasjområdet. Til min dødsdag kommer jeg ikke til å forstå at det tar flere dager å samle de avdøde og få dem hjem på en respektfull måte. Jeg forstår ikke hvorfor separatistene gjør dette vanskelig, sa Frans Timmerman da han talte i FNs sikkerhetsråd mandag kveld.

Toget med de døde etter MH17-ulykken er ankommet Kharkiv

PASSES PÅ: En ukrainsk politimann følger med når toget med de døde etter flystyrten ankommer Kharkiv.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Øker militærstyrken

Situasjonen i Ukraina er spent etter nedskytingen av MH17. Mandag var det kamper mellom prorussiske separatister og det ukrainske forsvaret i Donetsk-regionen. Området er kontrollert av separatistene, men ukrainske myndigheter har sagt de vil vinne tilbake kontrollen i området.

Ukrainas nasjonalforsamling besluttet tirsdag at de vil øke militærstyrken mot opprørerne øst i landet. Vedtaket kommer etter forslag fra landets president Petro Porosjenko.

Petro Porosjenko møter forsvarets styrker i Slavjansk tidligere i juli.

SPENT: Situasjonen øst i Ukraina tilspisser seg. Ukraina sier de nå vil øke militærstyrkene i området. Her er president Petro Porosjenko tidligere i juli.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Samtidig som kampene pågår har ukrainske myndigheter og prorussiske separatister innført våpenhvile i en radius på 40 og 10 kilometer rundt vrakstedet. Der pågår det fremdeles etterforskning for å finne svar på hva som skjedde da flyet ble skutt ned.

Ett minutts stillhet

Onsdag er det også møte for EUs utenriksministere. David Cameron er blant dem som har truet president Vladimir Putin med sanksjoner.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skriver på Twitter at møtet ble startet med ett minutts stillhet for dem som døde da flyet ble skutt ned.

– Denne forferdelige hendelsen skjedde på grunn av Russlands støtte til separatistene i Øst-Ukraina, på grunn av flyten av tunge våpen fra Russland inn i Øst-Ukraina, og vi må ta tak i det, sa britiske Philip Hammond.

Flere land, blant andre Storbritannia og USA har sagt at det finnes bevis som kan tyde på at det var prorussiske separatister som skjøt ned passasjerflyet og at våpenet som muliggjorde dette må ha kommet fra Russland. Dette er blitt avvist fra russisk side.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt