Hopp til innhold

Populær fransk kvinne i sjefsstolen

Christine Lagardes første oppgave blir å bistå Hellas og sørge for at den greske finanstragedien ikke smitter til flere europeiske land. Så må hun bevise at hun ikke bare er opptatt av Europa.

Christine Lagarde

IMF generaldirektør Christine Lagarde.

Foto: Alix Guigon / AFP

Tøff, trygg, elegant og intelligent - i dag tok Christine Lagarde over ledelsen av Det internasjonale pengefondet.

LES OGSÅ: Lagarde blir ny IMF-sjef

Først staben, så verden

Christine LAGARDE og Manmohan Singh

Lagarde i møte med Indias statsminister Manmohan Singh i juni.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp

Frankrikes frittalende finansminister ble raskt kastet inn i kandidat-kampen da Dominique Strauss-Kahn måtte gå fra IMF. Hun er respektert for sitt stødige lederskap gjennom Europas finanskrise og en populær finansminister i Sarkozys regjering.

LES OGSÅ: Franske Lagarde får IMF-utfordring

LES OGSÅ: – Holder liv i verdensøkonomien

Den overordnede prioriteten skal ifølge Lagarde selv IMFs organisasjon få. Hun lover å støtte og å jobbe for de ansatte, som ikke har hatt det enkelt etter gamlesjefens brå avgang i en tid med ustø verdensøkonomi og midt i kampen for å redde den greske økonomien.

Dominique Strauss-Kahn har – dog ufrivillig – tatt stor plass i nyhetsbildet, også siden Lagarde ble utnevnt i slutten av juni. Søker man på nyhetsbyråer og nettsteder etter stoff om Lagarde, velter det fram stoff om Strauss-Kahn, der Lagarde så vidt er nevnt.

Kan bli gransket

Men nå er det hennes tur. I hvert fall fram til fredag 8. eller mandag 11. juli. Da skal en fransk spesialdomstol avgjøre om de skal åpne en formell gransking av hennes rolle i en voldgiftsdom fra 2007. Hun er blitt beskyldt for å ha gitt milliardær og Sarkozy-venn Bernard Tapie og banken Credit Lyonnais fordeler.

Den nye generaldirektøren har - i tillegg til å ta seg av organisasjonen - mange andre uløste oppgaver og utfordringer å kaste seg over. Eller som det skrives litt forsiktig på IMFs hjemmeside: ”En travel arbeidsliste”.

Selv sier Lagarde at hennes mål er å fortsette å jobbe for de 187 medlemslandenes beste. Det er ikke beskjedne mål hun har for organisasjonen – og verdensøkonomien.

- IMF må være relevant, lydhør, effektiv og legitim, må etterstrebe en sterkere, men bærekraftig vekst, makroøkonomisk stabilitet og en bedre framtid for alle.

Sentral i G20

Med Lagarde som finansminister, har Frankrike hatt en ledende rolle i gruppa av de største industrilandene og de i raskest utvikling, de såkalte G20-landene, som har blitt en stor maktfaktor i den internasjonale politikken.

Men når den greske finanstragedien er et konstant bakteppe, kan resten av verden få inntrykk av at IMFs fokus bare er Europa og eurosonen.

En av oppgavene hennes blir derfor å bevise for ikke-europeiske land at det ikke er slik. Og selv om hun hadde EU i ryggen, var de ”nye” økonomiene Kina, India og Brasil også på Lagardes side i kamp mot den andre kandidaten, Mexicos Augustin Carstens.

Noen mente muligens at hun hadde feil kjønn. Men han kom fra feil kontinent, og det var en langt mer alvorlig lyte.

Europa er sjef i IMF, USA tar seg av ledelsen av Verdensbanken. Sånn har den uformelle maktfordelingen vært. Og Lagarde er den femte direktøren som kommer fra Frankrike.

LES OGSÅ: Kinas sentralbank støtter Lagarde

LES OGSÅ: G8 vil ha Lagarde til Pengefondet

- Gambling med andres penger

Amerikanske kritikere er imidlertid skeptisk til om hun, som ny-avgått fransk finansminister, kan gi EUs sentralbank og euro-landene de balanserte og uavhengige rådene de trenger?

Christine Lagarde og John Lipsky

Første dag i ny jobb: Fungerende IMF-direktør John Lipsky hilser sin nye sjef Christine Lagarde velkommen i IMF-hovedkvarteret i Washington D.C.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Simon Johnson, tidligere sjeføkonom i Pengefondet, sier det sterkere i The New York Times. Johnson er sterkt kritisk til EUs dominante stilling i IMF. Han mener land som Sør-Korea, India, Brasil og Russland neppe kan stole på IMFs ”sjenerøse støtte” i en krise.

- Det kan se ut til at en slik støtte bare er tilgjengelig for europeiske land, ingen andre, mener den tidligere IMF-økonomen. Og føyer til:

- Fru Lagarde er legemliggjøringen av strategien med å gamble for at euroen skal overleve - med andre folks penger. Hvorfor skulle skattebetalere i USA og andre steder ville støtte henne?

Viktig at sjefen er kvinne

Det har vært mye snakk om at Lagarde blir den første kvinnelige lederen av IMF - som om det faktum at de 24 styre-mennene ansatte en kvinne, var det viktigste ved nyansettelsen.

Det var det selvsagt ikke, men hun tok selv til orde for at det var et viktig poeng.

Da hun formelt ble utnevnt etter å ha bli intervjuet av IMFs styre i slutten av juni, svarte hun et kontant ”ja” på spørsmålet om dette var en seier for kvinnene.

- I intervjuet med IMF-styret var det 24 mannlige ledere, ikke én eneste kvinne, påpekte hun.

- Jeg følte det som om jeg satt i forhør med de 24 mennene i de tre timene intervjuet varte, og jeg tenkte at det er bra ting begynner å endre seg litt. Vi kan alle bidra med våre forskjeller og våre respektive kvaliteter.

Og president Sarkozys talsmann bidro:

- Det franske presidentskapet er lykkelig over at det er en kvinne som tar på seg dette sentrale internasjonale ansvaret, het det i en uttalelse derfra.

G7 finansministermøte USA 2007

Som G7/G8-landenes hittil eneste kvinnelige finansminister er ikke Christine Lagarde uvant med mannsdominerte miljøer. Her G7-finansministrene og -sentralbanksjefene i USA i 2007.

Foto: JASON REED / Reuters

17. plass hos Forbes

Fortsatt er hun den eneste kvinnen som har vært finansminister i et G8-land. Financial Times kåret henne til den beste finansministeren i eurosone-landene i 2009. Samme år var hun på 17. plass på Forbes berømte liste over verdens viktigste kvinner, men falt ned til en 43. plass i fjor.

Christine Lagarde er ikke kjent for å legge skjul på sine meninger. I 2008 mer enn antydet hun at finanskrisen delvis skyldtes den mannsdominerte kulturen i de globale bankene.

Tidligere i år, til The Independent, tok Lagarde like kraftig i da hun gikk ut mot kjønnsdominerte miljøer, spesielt i finanssektoren.

- Menn har en tendens til å måtte vise hvor mye hår de har på brystet i forhold til mannen som sitter ved siden av dem. Ærlig talt syns jeg ikke det skal være for mye testosteron i ett rom.

Det mener Christine Lagarde.

SISTE NYTT

Siste nytt