Tobakksgigant saksøker Australia

Selskapet Philip Morris går til søksmål mot den australske staten. Tobakksgiganten klager over at Australia vil påby at sigaretter og andre tobakksprodukter skal selges i ensfargede esker uten bilder.

Australske sigarettpakker

To av den australske regjeringens forslag til nye røykpakker. Der det står 'brand' skal det være tillatt å ha navnet på produktet.

Foto: Reuters

Påbudet skal etter planen tre i kraft i desember neste år. Philip Morris anla mandag sak mot regjeringen i Canberra, og selskapet kan ifølge nyhetsbyrået Reuters få følge av storkonserner som British American Tobacco og Imperial Tobacco.

De nye reglene lar bare tobakksfabrikantene vise frem produktnavnet ett sted på pakken, men det er strenge regler for skrifttyper og størrelser.

Australsk sigarettpakke

Et til av forslagene til nye røykpakker.

Foto: Reuters

– Regjeringen har drevet igjennom denne loven, selv om den ikke har kunnet føre bevis for at den virkelig vil føre til mindre røyking. Den har heller ikke tatt hensyn til alvorlige juridiske problemer knyttet til den påbudte typen emballasje, sier en talsperson for Philip Morris.

Selskapet mener at de vil lide betydelige tap på grunn av fraværet av logo og andre spesielle kjennetegn for deres varemerker.

– Brukes til å rekruttere nye røykere

Regjeringen hilser på sin side det nye påbudet velkommen som «ett av de mest betydelige tiltakene til beste for folkehelsen i Australias historie».

Den ber tobakksselskapene godta folkeviljen slik den er kommet til uttrykk gjennom vedtak i nasjonalforsamlingen.

– Vi vet at emballasje er et av de få gjenværende markedsføringsredskaper som tobakksfirmaer bruker til å rekruttere nye røykere. I fremtiden vil sigarettpakker bare være en alvorlig påminnelse om de ødeleggende følgende av røyking, sier Australias helseminister, Nicola Roxon, til BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt