Hopp til innhold

Tyrkia har kneblet egen presse – nå rammes utenlandske journalister

ISTANBUL (NRK) To tyske journalister måtte forlate Tyrkia høyst ufrivillig i dag fordi de ikke får fornyet sine tyrkiske pressekort. Tyskland svarer med å advare mot å reise til Tyrkia.

TURKEY-GERMANY-POLITICS-MEDIA

KASTET UT: ZDF's korrespondent og sjef for TV-kanalens Istanbul-kontor er på vei til flyplassen. Etter bare 14 måneder i Tyrkia blir Jörg Brase tvunget til å forlate landet. Grunnen er at han ikke får fornyet det tyrkiske pressekortet sitt.

Foto: OZAN KOSE / AFP

I januar i fjor flyttet Jörg Brase til Istanbul som korrespondent for en av Tysklands største TV-kanaler. Han skulle lede ZDF's Istanbul-kontor samt dekke Iran og Afghanistan.

I dag, bare 14 måneder senere, måtte han dra tilbake til Tyskland mot sin vilje. Han er en av tre tyske journalister som har fått avslag på søknaden om nytt pressekort.

– Jeg har absolutt ingen anelse om hva problemet er. Når søknaden avvises må du få en begrunnelse. Men det får vi ikke, sier Jörg Brase.

Tyrkiske myndighetene sier at avslaget ikke har noe med journalistenes rapportering å gjøre.

– Men hva er det da? Dette gir ingen mening, sa han til NRK før avreisen.

Korrespondenten for avisen Tagesspiegel, Thomas Seibert, ble også tvunget til å forlate Tyrkia i dag, etter å ha bodd i landet i 22 år.

– Likevel, for meg er dette en luksussituasjon. Tenk på alle de tyrkiske journalistene som sitter i fengsel. Jeg har et annet land å reise til, sa Seibert i dag.

Mandag fikk både ZDF og Tagesspiegel beskjed fra Tyrkias ambassade i Berlin, om at de kunne sende to andre journalister til Istanbul. Begge mediene avslo tilbudet.

Myndighetene har i lang tid fått kraftig kritikk for sin behandling av tyrkiske journalister og medier.

TURKEY-GERMANY-POLITICS-MEDIA

FARVEL ISTANBUL: Thomas Seibert (t.v.) og Jörg Brase stiller til fotografering før avreise. Seibert har bodd og jobbet i Tyrkia i 22 år.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Tysk press

Tysklands regjering har engasjert seg i saken, fordi det fremdeles er mange tyske journalister som ennå ikke har fått svar på sine søknader om pressekort for 2019. Formelt sett kan de dermed heller ikke jobbe.

Rundt 300 personer jobber for ulike internasjonale medier i Tyrkia, og av dem venter mellom 40 og 50 på nye pressekort. Vanligvis kommer bekreftelsen rett etter nyttår.

Det er vanskelig å jobbe uten pressekort i Tyrkia, fordi det fungerer som arbeidstillatelse og er helt nødvendig for å få oppholdstillatelse i landet.

TURKEY-EU/ECONOMY

TOMME STOLER: Da Tyrkias finansminister Berat Albayrak møtte pressen sammen med EU kommisjonens visepresident Jyrki Katainen ble seks journalister fra EU-land nektet adgang fordi de ikke hadde gyldige pressekort. Pressekonferansen 28. februar handlet om samarbeid mellom EU og Tyrkia.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Filmer du på gaten tar det ikke lang tid før politiet kommer og spør om tillatelsen. For å komme inn på pressekonferanser og offisielle arrangement må reportere ha pressekort.

Ny spenning Tyrkia og Tyskland

Pågripelsen av to tyske journalister i 2017 førte til en diplomatisk krise mellom landene. Deniz Yucel fra Die Welt satt ett år i fengsel uten å ha blitt tiltalt for noe.

Igjen kritiserer Tysklands utenriksminister Haeiko Maas Tyrkia for behandlingen av pressefolk.

– Hvis journalister hindres i å gjøre sitt arbeid, er ikke det i overensstemmelse med vår oppfatning av pressefrihet, sier Maas til Tagesspiegel i dag.

Laster Twitter-innhold

– Dette er en katastrofe for forholdet mellom Tyrkia og Tyskland. Og saken skader Tyrkia mer enn Tyskland, mener Jörg Brase.

Nå advarer tysk UD journalister og representanter for ikke-statlige
organisasjoner fra å reise til Tyrkia fordi de risikerer at det reageres mot dem.

Selv om ingen aner hvorfor noen ikke får fornyet kortene sine, mens andre får, er teoriene mange. President Erdogan er stadig i tottene med EU-ledere og ikke minst har forholdet til Tyskland vært anstrengt lenge.

Tror du at du blir brukt som en brikke i et storpolitisk spill mellom Tyrkia og EU?

– Det er et spørsmål jeg stiller meg selv. Jeg aner ikke, men det kan se slik ut, svarer ZDF-korrespondenten.

Brase kan ikke se at han har brutt presselovene i Tyrkia, og nå vil ZDF prøve saken i retten.

TURKEY-GERMANY-POLITICS-MEDIA

SISTE DAG: ZDF's korrespondent Jörg Brase snakker med kolleger fra Frankrike, Nederland og Norge siste dag på kontoret han ledet i et drøyt år i Istanbul

Foto: OZAN KOSE / AFP

Velger Iran i stedet

Nå vil ZDFs korrespondent flytte basen sin til Teheran.

For mens Nato-landet Tyrkia ikke vil gi den tyske journalisten pressekort, har iranske myndigheter gitt ham alle presseakkrediteringene han trenger.

– Jeg vil dra til Iran og dekke Tyrkia derfra, sier Jörg Brase til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt