Nord-Korea stiller to amerikanske turister for retten

Myndighetene mener amerikanerne har utført fiendtlige handlinger og har tiltalt dem for forbrytelser mot staten.

Kim Jong-Un på ubåt

LEDER: FN opprettet i mai et nytt kontor i den sørkoreanske hovedstaden Seoul for å overvåke brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea. Her er Nord-Koreas leder Kim Jong-un tidligere i juni.

Foto: KCNA / Reuters

Nord-Korea kunngjorde mandag at de to pågrepne amerikanske turistene, Jeffrey Fowle og Matthew Todd Miller, vil bli stilt for retten for forbrytelser mot staten.

– Deres fiendtlige handlinger ble bekreftet av bevis og deres egne vitneprov, heter det i en melding fra det statlige nyhetsbyrået KCNA, melder BBC.

Det var i begynnelsen av juni at Fowle ble holdt tilbake av myndighetene, mens Miller ble pågrepet og satt i varetekt i april.

– La igjen bibel på hotell

Selv om Nord-Korea jevnlig fordømmer USA som en svoren fiende, er amerikanerne i stand til å besøke landet som turister.

Men det amerikanske utenriksdepartementet sier de "sterkt fraråder alle reiser av amerikanske borgere til Nord-Korea".

Myndighetene har tidligere uttalt at Fowle har brutt loven for å opptre "i strid med formålet med turisme" og for å ha lagt igjen en bibel på et hotell.

Miller har, ifølge myndighetene, kommet til landet som asylsøker og har revet opp turistvisumet sitt.

Nord-Korea holder også igjen Kenneth Bae, den koreansk-amerikanske misjonæren som ble arrestert i 2012. Han er dømt til 15 års straffarbeid for undergravning av den nordkoreanske staten.

SISTE NYTT

Siste nytt