Hopp til innhold

Fotobokser ødelagt og flere dør i trafikken i Frankrike

To tredeler av alle fotobokser er blitt utsatt for hærverk under de mange protestene mot den franske regjeringen. Det er årsaken til at flere dør på veiene, mener myndighetene.

A yellow vest "Gilet Jaune" protestor poses for a photo as he gives the finger to a speed camera

En demonstrant viser fingeren foran en fotoboks i Lyon i januar.

Foto: ROMAIN LAFABREGUE / AFP

Verst rammet er fotgjengere og syklister, og det er flest unge og eldre trafikanter blant dem. Innenriksminister, Christophe Castaner, mener det er en direkte sammenheng mellom manglende fartsmåling og det økende antall ulykker og dødsfall på veiene, skriver den franske nettavisen The Local.

Februar i år ble andre måned på rad med flere omkomne og skadde i trafikken. I alt 253 mennesker døde i trafikkulykker i Frankrike i februar, mens om lag 5200 ble skadd.

Det er en økning på 17 prosent i antall døde og en 22 prosents økning i antall skadde, sammenlignet med fjoråret.

burnt speed camera on a side of a road near Sete, southeastern France.

En utbrent fotoboks nær byen Sete nær Middelhavskysten

Foto: PASCAL GUYOT / AFP

Antall dødsofre gikk ned

Myndighetene markerte med stolthet så sent som i januar, at antall dødsofre i trafikken i Frankrike var på sitt aller laveste i fjor med 3259 omkomne, ned fra 3448 i 2017.

– Dette er historisk lave tall, sa statsminister Édouard Philippe

Regjeringen satte ned fartsgrensen på franske landeveier i fjor fra 90 til 80 kilometer i timen og Philippe mente at det hadde spart 116 menneskeliv.

Men meningsmålinger har vist at et flertall i befolkningen er mot lavere fartsgrenser, og særlig er motstanden markant i distriktene.

Fartsgrensene satt ned i Frankrike fra 1. juli 2018 nær Wittenheim

Fartsgrensene ble satt ned 1. juli 2018, her fra bytte av skilt nær byen Wittenheim nær grensen til Tyskland, øst i Frankrike

Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

Store kostnader

Nedsatt fartsgrense ble ett av tiltakene «de gule vestene» har rettet sine protestaksjoner mot, og samtidig har vandalismen av fartsmålere økt kraftig.

Ødeleggelsene varierer fra å male over boksene, til å pakke dem inn i gaffa-tape eller sette fyr på dem.

– Vi anslår tapene til 50 millioner euro i ødeleggelser og 500 millioner i tapte inntekter fra bøter, sier parlamentsmedlem Valérie Rabault fra Sosialistpartiet, til avisa Le Parisien.

Les mer om protestaksjonene i Frankrike her:

– Det kommer et punkt hvor du ikke klarer å betale mer

SISTE NYTT

Siste nytt