Hopp til innhold

To terrormistenkte pågrepet i Madrid

Spansk politi fant våpen og ammunisjon i forbindelse med pågripelsen.

De to mennene som begge er spanske statsborgere, ble innledningsvis pågrepet for å ha oppfordret til terrorisme, opplyser innenriksdepartementet til AFP.

Etterforskningen ledet politiet til et lager med våpen mennene skal ha vært i besittelse av. Ifølge AP skal det dreie seg om ammunisjon til automatgevær tilsvarende Kalasjnikov AK-47, men dette er ikke bekreftet fra politihold.

Det er ikke klart om politiet mistenker mennene for å ha planlagt et terrorangrep i den spanske hovedstaden.

Skjerper sikkerheten

Sikkerheten i Spania er kraftig skjerpet fram mot nyttårsaften når tusenvis av mennesker samles på Puerta del Sol-torget for å hilse det nye året velkommen.

Politiet har etablert en jernring rundt torget og alle som vil inn må ransakes.

Med lastebilangrepene i Nice og Berlin friskt i minne har Madrid-politiet satt ut fysiske sperringer for å hindre lignende aksjoner under nyttårsfeiringen.

Lignende tiltak er innført i Barcelona.

Historisk terrormål

Ifølge spanske myndigheter er 177 mistenkte terrorister pågrepet siden 2015 da landet økte terrornivået til nest høyeste nivå.

I 2004 ble landet rammet av et terrorangrep mot tognettet i hovedstaden. Bombene tok livet av 191 mennesker og skadet 2000. Al Qaida tok på seg ansvaret.

Spania er et uttalt mål på ulike ekstremistiske nettsider av historiske årsaker. Landet var under muslimsk herredømme fra år 711 til 1492.

Men i motsetning til Frankrike og Belgia er landet langt mindre utsatt for hjemvendte fremmedkrigere. Kun et par hundre spanjoler skal ha reist til Syria for å krige på samme side som IS, mens det dreier seg om flere tusen fremmedkrigere i nabolandene.

SISTE NYTT

Siste nytt