Normal

Kraftige sykloner rammer Australia – enorme ødeleggelser er ventet

Den tropiske syklonen «Marcia» traff fredag morgen østkysten i Australia, mens «Lam» rammet lenger nord. 134 skoler og flere flyplasser er stengt, og myndighetene frykter enorme ødeleggelser.

Syklonen Marcia treffer land i Yeppoon i Australia

Syklonen Marcia traff i dag North Queensland i Australia. I byen Yeppoon ble innbyggerne advart og bedt om å holde seg innendørs.

Foto: SHELLY ALLSOP / Afp

Infrarødt bilde av syklonen Marcia øst av Australia

Infrarødt bilde av syklonen Marcia utenfor Australias østkyst.

Foto: NOAA / Afp

Syklonen Marcias styrke ble oppgradert til høyeste nivå, nivå 5, da den traff land nord for Yeppoon, om lag 670 kilometer nord for Brisbane, fredag morgen. Syklonen forflytter seg sørover gjennom et område med rundt 170.000 innbyggere.

Myndighetene advarer mot vindkast opp til 82 meter i sekundet, høy sjø, oversvømmelser og springflo.

– Dette kommer til å bli katastrofalt. Det er det ingen tvil om, sier visepolitimester Ian Stewart i Queensland-politiet. Han kaller situasjonen «desperat».

Syklonen Marcia treffer North Queensland i Australia

I North Queensland er det ventet store ødeleggelser. Trær er veltet og kreftsledninger ødelagt.

Foto: SHELLY ALLSOP / Afp

– Vårt hovedmål fra nå av er å sikre alle liv i området, sier Stewart.

To sykloner raser

Marcia raser nå over det tett befolkede områder nord for Brisbane på Queensland-kysten, og beveger seg sørover mot enda tettere befolkede områder.

Myndighetene advarer om fare for enorme ødeleggelser mens ulende vind og kraftig regn høljer ned. Folk er bedt om å søke ly og sikre sine eiendeler.

En annen tropisk storm, som har fått navnet «Lam», raser over den Australske delstaten Northern Territory. Dette er et tynnere befolket område. Foreløpig er det meldt om veltede trær, ødelagte kraftlinjer og en del bygningsskader.

Flere småsamfunn har fått både strøm- og vannforsyning ødelagt. Lam har styrke 4, og vindkastene er oppe i 250 kilometer i timen. Også her er folk bedt om å holde seg innendørs.

– Det er første gang i Australias historie at landets meteorologiske institutt har registrert to så kraftige sykloner i løpet av 24 timer, sier Adam Morgan ved på værstasjonen i Darwin til nyhetsbyrået AFP.

Tropiske sykloner blir ansett som farlige når de når kategori 3, det vil si med vindkast på 165–224 kilometer i timen. Nivå 5 tilsier vind på mer enn 280 kilometer i timen.

Syklonen Marcia vokste veldig raskt, og ble oppgradert fra kategori 1 til 5 i løpet av torsdagen og natt til fredag.

– Den brå styrkeforandringen er svært uvanlig, sier Alasdair Hainsworth på det australske meteorologiske instituttet til AFP. Han tilskriver styrkeøkningen til en rekke sammentreff hvorav varmt hav og fordelaktige atmosfæriske forhold bidro.

Stenger skoler, havner og flyplasser

Syklonen Marcia

Slik så syklonen Marcia ut før den traff land, fotografert fra Nasas Terra-satellitt.

Foto: NASA / Afp

Australias meteorologiske institutt regner med at Marcia kommer til å forårsake store ødeleggelser på bygninger og elektrisitetsforsyning.

I forkant av stormene ble rundt 1000 hjem evakuert. Folk oppfordres til å holde seg innendørs eller oppsøke evakueringssentre. Hundrevis av mennesker hadde fredag morgen søkt ly i slike sentre.

Alle sykehusene i Queensland er i beredskap.

To fiskere som var meldt savnet torsdag etter at fiskebåten deres sank, ble funnet i god behold fredag morgen etter en 11 timer lang leteaksjon.

Stormen er nå på vei sørover og myndighetene frykter store ødeleggelser.

I Gladstone som er Queenlands største havneby, ble all lasting og lossing stoppet torsdag.

Så langt unna som i Brisbane arbeidet folk iherdig med å legge ut sandsekker for å beskytte boliger mot vannmassene.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt